onsdag 6 augusti 2014

Rövardotter

I Rövardotter berättar Jackie Ferm om hur det var att växa upp med en av Sveriges mest kända brottslingar, Lars-Inge Svartenbrandt (Numera Lars Ferm), som far. Rakt och sakligt berättar hon om en tidig barndom som var lycklig men rörig, en pappa som hamnar i fängelse gång på gång, en mamma som börjar missbruka, och en tonårstid instängd på olika ungdomshem och behandlingshem. Det är en upprörande berättelse där omvärlden sviker gång på gång och där frihet bara är något man kan drömma om eller stjäla sig genom att smita ut och genom att vara listig och kunna ljuga bra.
Pappans brev från fängelset innehåller levnadsråd och kärleksbetygelser, och går som en röd tråd genom boken. Jackie dyrkar sin far, men inser mer och mer att han inte går att räkna med när det gäller.
Helt klart läsvärt, även om jag tror att Jackie Ferms starka livshistoria skulle kunnat berättas bättre med hjälp av en annan medförfattare. Stilen är lite för platt, lite för "detta hände-sen detta-sen detta-jag var jävligt snygg i nya skor-sen hände detta". Jag hade velat ha lite mer finesser och flow i språket.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar