onsdag 2 november 2016

Den verkliga världen


Marcelo har alltid gått i specialskola, en skola där han får göra allt i sin egen takt och där allt går att anpassa så att han får det så bra som möjligt. Ingen har lyckats ge en fullständig diagnos, men troligtvis har Marcelo någon typ av autism. Han har svårt att förstå andra när de inte talar klarspråk- talesätt och ironier behöver en förklaring. Han blir lätt stressad när saker måste göras snabbt han undviker förändringar så mycket som möjligt.
En dag säger Marcelos pappa att han vill att Marcelo ska sommarjobba på hans advokatkontor istället för i specialskolans stall, och sedan börja i en vanlig high school. Det är Marcelo såklart inte ett dugg sugen på, men han går med på att sommarjobba hos sin far mot löfte om att själv få välja skola till hösten.
Sommarjobbet innebär att han måste ge sig ut i den verkliga världen. Åka tåg, prata med nya människor, lära sig nya arbetsuppgifter. Det blir verkligen inte lätt. Än krångligare blir det när Marcelo hittar ett foto som får honom att ifrågasätta hur det egentligen går till på  advokatfirman och i den verkliga världen - han måste lära sig förstå falskhet, människor som tävlar och jagar status, pengars makt och blir till och med tvungen att ifrågasätta sin egen pappa.

På sätt och vis tycker jag att boken var lite för tillrättalagd, det blir lätt så när man vill berätta en historia om någon som överkommer hinder och lär sig saker om sig själv och världen, men jag tycker ändå mycket om den. Marcelo är en väldigt gullig karaktär, och även om han beter sig stelt får man som läsare en fin inblick i hur han tänker och känner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar