onsdag 7 december 2016

En riktig käftsmäll till bok.

Little Peach av Peggy Kern är en riktig käftsmäll. Här finns det inget mysigt. Inget trevligt. Knappt något hopp.
Michelle är fjorton år när hennes morfar dör och hennes drogberoende mamma säger åt henne att flytta ut. Hon har ingenstans att ta vägen. Ingen att be om hjälp. Inga pengar. Inga släktingar.
Hon bestämmer sig för att hon måste flytta till New York där hon har en kompis som kanske kan hjälpa henne. Tyvärr kommer hon till storstaden med en ofullständig adress och hittar inte fram. Det är då Devon dyker upp som en rättande ängel. Han är välklädd, trevlig och hjälpsam och blir snabbt en fadersgestalt som erbjuder fina kläder, tryggt boende och kärlek. Hemma hos Devon bor två andra flickor, Kat och Baby, och det visar sig snart att Michelle - som nu kallas Little Peach - hamnat i en mörk värld av barnprostitution och droger.
Det här är, som sagt en käftsmällbok där ALLT är hemskt. Men, jag känner så mycket med flickorna som är så svikna, ensamma, utan hopp - men ändå så starka, envisa och smarta. Det känns itne som att vidrigheterna i boken är där för underhållning utan för att berätta en realistisk historia om hur hemskt livet faktiskt är för barn som hamnar utanför samhället och förlorar allt. En riktigt stark läsupplevelse som jag rekommenderar varmt.

1 kommentar:

  1. Uh, vet inte om jag skulle palla det här just nu. Så tungt!

    SvaraRadera