lördag 10 januari 2015

Varför finns det inga riktiga superhjältar?


Strax innan nyår klämde jag in seriealbumen Kick-Ass och Kick-Ass 2. Måste säga att de var väldigt underhållande, om än våldsamma på ett lite onödigt äckligt sätt. 
Det handlar om tonåringen Dave, som är en vanlig nörd utan specialtalanger. Han börjar grubbla på varför det inte finns några superhjältar i verkligheten, alltså inte sådana som kan flyga eller spraya med spindelnät utan vanliga människor som ger sig på brottsbekämpning iförda coola outfits. Nån måste ju testa? Några klick på ebay senare är Dave en grön dykardräkt rikare och förvandlar sig själv till superhjälten Kick-Ass. Det visar sig att det där med slagsmål är svårare än han föreställt sig, och väldigt mycket läskigare än han trott. Det visar sig också att det visst finns maskerade hämnare på stadens gator: den lilla dödsmaskinen Hit Girl som tränats av sin far Big Daddy klarar allt som Dave inte kan, och blir räddningen när Kick-Ass tar sig vatten över huvudet. 
Seriealbumen skiljer sig litegrann från filmerna, men i stort sett är det samma story. (Med vissa skillnader i bakggrundshistoria, som jag tyckte gjorde serien både bättre och mörkare). Det är väldigt snyggt tecknat och färglagt, och jag hoppas att stadsbibliotekt köper in del tre när den kommer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar