fredag 6 januari 2017
En bok jag nästan glömt redan, trots superhjältetema
torsdag 5 januari 2017
Vi måste sluta ses på det här sättet
Hyperbole and a half
Hyperbole and a half var en av de största bloggarna och en av dem som blev en bok. Allie Brosh skriver om större och mindre händelser i sitt liv, kompletterat med fula men uttrycksfulla teckningar. Boken handlar mycket om problem och att vara annorlunda, men är också väldigt rolig. En blandning av tecknad serie och psykologsession.
Lagercrantz Millennium: en parodi??
onsdag 4 januari 2017
Snabbrecension
100 meter lycka
I ett mörkt rum ligger sjuttonåriga Ninna och drömmer om att springa. I tankarna är hon snabbast av alla och tränar stenhårt med okuvligt självförtroende. I verkligheten är hon svårt sjuk och blir sämre och sämre.
Lillasyster Sussi är trött på att höra om Ninnas fantasivärld, och mamman är överbeskyddande och ängslig. När hemtjänsten skickar en ny person, en som tror att Ninna kan bli frisk, rubbas alla cirklar.
Jag gillade inte den här boken så mycket. Den började ganska starkt, men jag tröttnade faktiskt, liksom Ninnas familj, på hennes ständiga låtsasspringande. Karaktärerna var också lite för ytligt tecknade, jag fick inget riktigt grepp om någon av dem och det gjorde att jag hade svårt att egagera mig i dem.
tisdag 3 januari 2017
Hatad och älskad
Miniatyrmakaren
Artonåriga Nella kommer till Amsterdam för att börja sitt nya liv som rik köpmannahustru. Hon känner sig inte direkt hemma i sin nya familj och mannen är inte vad hon tänkt sig. Efter att ha fått ett dockskåp i bröllopsgåva anlitar hon en miniatyrmakare för att möblera det. Miniatyrmakaren har dock märkliga förmågor att veta saker och snart börjar hushållets hemligheter avslöja sig.
Miniatyrmakaren av Jessie Burton har blivit hyllad och jag har gått och tittat på den länge innan jag bestämde att ingen blir lycklig av att jag inte köper en bok jag vill ha. Det visade sig vara ett bra beslut då det är en väldigt fängslande historia. Dels är det en intressant skildring av 1600-talets Amsterdam och dels är de olika karaktärerna väldigt bra skildrade. Jag är inte helt såld på det lite övernaturliga inslaget och det känns som att några gåtor lämnats olösta, men det gör inte så mycket. Skulle dock velat ha ett något lyckligare slut, men man kan inte få allt.
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
måndag 2 januari 2017
Kalldrag
Fascinerande historia
De första människorna kom till Europa under den senaste istiden. Därefter har det kommit två stora flyttvågor till, med odling från Mellanöstern och med hästar och nya sedvänjor från Asiens stäpper. Forskare avänder DNA-analyser av både fornlämningar och nutida människor för att förstå mer av forntiden. I Min europeiska familj de senaste 54 000 åren går Karin Bojs igenom den senaste forskningen och vad vi nu vet om vår tidigaste historia. Det är en otroligt intressant bok och jag har fått anstränga mig för att inte bara prata om den medan jag läst. Stenåldern har aldrig framstått som så intressant tidigare och jag har aldrig förstått hur mycket som hänger kvar till våra dagar. Förutom att jag har lärt mig en massa har jag också blivit sugen på att åka till de flesta ställen Bojs beskriver. Förutom kända platser som Stonehenge och grottmålningar i Frankrike finns det många ställen runt om i Europa där man kan lära sig mer. Planerar redan sommarsemestern.
Körkarlen
Läsrapport, December
Såhär såg det i alla fall ut i december:
92) Min pappa Ann-Christine - Ester Roxberg
91) Århundradets kärlekskrig - Ebba Witt-Brattström
90) Monstret på cirkus - Mats Strandberg
89) Monstret i natten - Mats Strandberg
88) Lotta slår till - Merri Vik
87) Skärp dig, Lotta - Merri Vik
86) Charlotte Hassel - Frida Skybäck
85) Tio över ett - Ann-Heléne Laestadius
84) Lotta är sig lik - Merri Vik
83) Ja, se Lotta - Merri Vik
82) Det är Lotta förstås - Merri Vik
81) Frostbitna - Lena Ollmark
80) Brännmärkta - Lena Ollmark
79) The haunting of Hiram - Eva Ibbotson
78) Which witch? - Eva Ibbotson
77) Imurade - Lena Ollmark
76) Allt som blir kvar - Sandra Beijer
Det retar mig att jag inte kom upp i hundra lästa volymer, men det var ett par år sen jag lyckades med det. Kanske 2017 blir året då jag läser tresiffrigt igen!
Mera Pax
söndag 1 januari 2017
Författare eller romankaraktär?
Hur var de då, Försoningen och Flykten? Faktiskt mycket bättre än vad jag förväntat mig. Det enda som jag inte tyckte om var att författarna har gjort det otroligt lätt för sig själva genom att skriva huvudpersonerna så att de liknar dem själva extremt mycket. Samma intressen. Samma personligheter. Det är alltså likt på den nivå att Alicia och Vanessas mamma har samma trasiga byrå (ett ben saknas och den pallas upp med en hög böcker) som författarna pratat i sin podcast om att deras mamma har hemma hos sig. Det enda som gör att det inte känns som Hannah och Amanda rakt av är att Alicia är blond och Amanda är mörkhårig. Det borde väl egentligen inte göra så mycket, men jag tycker att det blir förvirrande för mig som läsare. Vad är sant och vad är roman?
Men ok, om vi nu bortser från att systrarna har gjort sig själva till romankaraktärer, hur var böckerna i övrigt? Jo tack, bra faktiskt. Även om man ganska ofta vill ta tag i Alicia och Vanessa (hårt!) och skaka om dem och skrika "nu skärper du dig"! för de är stundtals helt otroligt irriterande och beter sig så ologiskt och gör så dumma val.
Som ni ser så är jag ganska kluven till böckerna. På plussidan så är de underhållande, lättlästa och har bra flow. På minussidan är det lite för konstigt att gränsen mellan verklighet och fiktion är så oklar.
Att inte vilja se
Ute i Europa härjar andra världskriget och Norge är ockuperat. Det blir en svårt tid för den norsk-tyska familjen där vissa vill kämpa emot nazisterna och andra vill blunda för allt som händer.