Jag är förtjust i "närhistoriska" romaner. Böcker som utspelar sig sent 1800-tal eller 1900-tal är ofta intressanta då tiden påminner mycket om vår men ändå är så annorlunda. Eftersom historieundervisningen i skolan förståeligt nog blir rätt kortfattad är det kul att kunna fördjupa sig i olika händelser.
Ers majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall och Per E Samuelson utspelar sig på den tiden då Gustav V var kung i Sverige. Det var en halvt officiell hemlighet att kungen var bög och att en rad älskare passerade revy på slottet. En av dessa var Kurt Haijby. Haijby var en ambitiös man som ville klättra i samhället och förbindelsen med kungen var i början mycket lönsam för honom. Men den som klättrar högt kan också falla långt.
I takt med att Haijbys skrävlande tilltog väcktes ont blod i hovet. Fabricerade bevis placerar Haijby på Beckomberga och i förlängningen till Tyskland och Gestapos klor. När han slutligen kräver upprättelse i en rättegång hindras han från att presentera sina egna bevis.
Kurt Haijby framstår i romanen som en otrevlig skitstövel med målet att bli "fin" och lyckad men vars osäkerhet hindrar honom från att bli lycklig. Han behandlar sin fru illa och har svårt att behålla vänner. Men inget att det han gör eller är rättfärdigar den behandling han utsätts för. Det är definitivt en av de största rättsskandalerna i Sverige och det är mycket intressant att läsa om.
Det finns ett problem med fiktionaliserade faktahistorier och det är att det är svårt att veta var faktan tar slut och fiktionen börjar. Författarna löser detta med en källförteckning och ett antal bilder på de bevis de fått fram. Det hela känns mycket trovärdigt, vilket är obehagligt. Det är inte så länge sedan något sådant här kunde hända i Sverige och kanske händer det än idag? Jag har ännu inte läst Den motvillige monarken men misstänker att den beskriver en liknande kultur, där hovet är villigt att göra nästan vad som helst för att inget ska avslöjas om kungen. Jag kan bara rekommendera att läsa den här boken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar