måndag 2 december 2013

Livbåten - Charlotte Rogan

Nygifta Grace, som nyss blivit änka, står åtalad. Advokaten har uppmuntrat henne att skriva ner sin egen version av det som hände för att klargöra det hela, och genom hennes anteckningar få vi den dramatiska historien återberättad.
Året är 1914 när ångfartyget Empress Alexandra förliser mitt på Atlanten.Grace hamnar på något sätt i en livbåt, vilket alla inte har tur eller list till att göra. I båten sitter 39 överlevare, och det visar sig snabbt att det är fler än båten egentligen klarar av. Det kommer att ta 21 dagar innan de blir räddade, vilket är väldigt lång tid i en öppen båt på havet utan mat och vatten. Läget mellan passagerarna blir snabbt spänt och maktkamper avlöser varandra. Grace väljer att inta en iakttagande roll, åtminstone är det så det ser ut på ytan.
Jag gillade Livbåten. Det är en spännande och dramatisk historia, och samtidigt händer mycket under ytan. Grace är ingen självklar hjältinna, hon berättar ju själv det hon vill och man vet inte riktigt vad som egentligen är sant och vad som förvrängts för att passa hennes intressen. Texten har väldigt bra flyt, och det gick väldigt snabbt att läsa. (Kanske mest för att man inte vill lägga ifrån sig den innan man fått veta hur det går...)
Och omslaget! Den svenska utgåvan är så otroligt snygg! Rundade hörn, fantastiska färger som skimrar och lyxigt bokmärkesband. Det här kan vara den näst snyggaste bok jag äger. (Den snyggaste har jag visat här).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar