torsdag 31 mars 2016

Dödsstraff är dåligt

En präst i Kansas tar emot en bekännelse om ett mord som begicks för nio år sedan. I Texas är en annan man dömd till döden för brottet och han har en vecka kvar att leva. Går det att lita på mannen som bekände och är det tillräckligt för att stoppa avrättningen?

Bekännelsen av John Grisham är berättelsen om en kamp mot klockan för att rädda ett liv och en roman om varför dödsstraff är fel. Många har ju tittat på Making a murderer på Netflix och den här boken påminner en del om den. Poliser och åklagare som har bestämt sig från början vem som är skyldig och som gör allt för att få bevisen att passa in på sin teori. Ett rättssystem som verkar helt galet och där det inte spelar nån roll om man överklagar. Jag hoppas verkligen att det inte är så illa som det framställs.

Jag är inte särskilt förtjust i Grishams språk, tycker att det är lite enkelt och tråkigt, men han vet verkligen hur man skriver spännande. Det är svårt att lägga ifrån sig boken och ännu svårare att gissa hur det ska gå. Grisham är bra på att hålla osäkerheten vid liv långt in i boken och berättelsen vinner mycket på att man inte är säker på vad som hänt. Båda person- och miljöporträtt är ganska tunna, men det känns ändå som att man får en bra bild av hur det är. Det skulle vara intressant att veta vad dödsstrafförespråkare tycker om boken, när man är emot det från början blir övertygelsen om att det är fel knappast mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar