onsdag 19 juni 2013

Av kött och blod - Henrik Johansson

Av kött och blod är en mashup av en arbetarroman om hur hårt livet som restauranganställd kan vara och en thriller. Eftersom det redan i baksidestexten avslöjas att någon kommer att mördas av ett monster så får man som läsare vissa förväntningar på mängden monsterrelaterad intrig. Dessa infriades faktiskt inte alls.
Det gör å andra sidan inte så mycket. Mordet är verkligen inte centralt i historien, författarens fokus ligger på de dåliga arbetsvillkor som personalen på restaurang Tempi Moderni måste hantera. Författaren verkar ha stor insikt i hur branschen fungerar, åtminstone känns det som att man får lära sig mycket om rutiner, arbetssätt och matlagning. Jag tycker om hur karaktärerna byggs upp, även om det känns lite snopet när praktikanter som man nyss lärt känna plötsligt försvinner ur bild - men så är det ju å andra sidan i verkligheten också. Som en skildring från restaurangspisen är boken läsvärd - med reservation för att vissa dialoger är övertydliga och väl omständiga och uppenbarligen är med för att läsaren ska lära sig något specifikt om hur köket funkar.
   Jag förstår ärligt talat inte varför det här skulle behöva vara en monsterthirller. Monstret är knappt ens med vilket gjorde mig besviken och ganska förvånad, och hela mordsekvensen stressas förbi på alldeles för få sidor. Ska man ha med ett övernaturligt väsen i en berättelse  kunde det ju vara bra att lägga lite tid på att få in det i handlingen och ge det ett tydligt syfte. Efterspelet till mordet är bättre skildrat, här blir personalens inbördes relationer och solidaritet satta på prov när en nitisk polis inte vill släppa fallet.
   Även om vissa delar av boken inte motsvarade mina förväntningar tyckte jag om den som helhet. Den har ett rikt persongalleri som man bryr sig om, avskyr, hejar på och oroar sig för och den är lättläst och svår att lägga ifrån sig. 

1 kommentar:

  1. Trots att mordet får väldigt lite utrymma så tycker jag boken i helhet var otroligt bra! Sträckläste den!!

    SvaraRadera