torsdag 30 oktober 2014

House rules - Jodi Picoult

Jacob är en tonåring med Aspergers syndrom, och hans speciella behov styr hela familjen Hunt. Varje morgon innan skolan börjar måste han besöka provsmakningsdisken i mataffären. Varje kväll måste middagen ha en speciell färg som beror av veckodag. Han vet om att han är annorlunda, men det är bara så det är. Han vet att han får kämpa hårdare än andra för att göra sig förstådd.
   När Jacob blir åtalad för mordet på sin extralärare blir det extremt tydligt hur svårt det är för omvärlden att förstå den som avviker från normen. Ingen vill förstå att han delvis fungerar på ett annat sätt, och ingen verkar ha hört talas om Aspergers (oförståelsen är på en irriterande nivå, är verkligen rättssystemet i USA så fullt av oallmänbildade människor)? Tiden som följer blir en kamp för familjen: hur ska de få Jacob att berätta, och hur vet man att han inte kommer berätta FÖR mycket?
   Mamman, lillebror, Jacob och hans advokat berättar växelvis. Det fungerar ok, men det blir nästan lite för mycket information. Jag hade nog föredragit att bara höra historien ur Jacobs och hans brors synvinklar. Personporträtten är intressanta, men själva mordgåtan listade jag ut svarat på långt innan bokens slut.
   Jag lyssnade på House rules som ljudbok, och den höll- som de flesta amerikanska ljudböcker jag läst- hög kvalitet. Kul grepp att olika skådespelare läser de olika kapitlen också, det gör det både mer levande och lättare att hålla reda på vem som berättar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar