tisdag 20 november 2012

Boken om Joe - Jonathan Tropper

Joe Goffman har haft enorma framgångar med sin debutroman: en vass uppgörelse med Bush Falls,småstaden han växte upp i. Han har klart för sig att människorna i stan är minst sagt missnöjda med hur han har framställt dem, men då han har bestämt sig för att aldrig återvända hem så gör det inget. Nu är det sjutton år sen han flyttade till New York. Han kämpar med att skriva en andra roman, misslyckas med den ena relationen efter den andra och är i stort sett ensam.
   En dag ringer hans bror och berättar att deras far ligger i koma, och Joe inser att det inte går att hålla sig borta längre. Han måste åka hem.
   I Bush Falls sprids nyheten om Joes återkomst med blixtens hastighet. De som blir det minsta glada över att se honom är hans tonårige brorson, hans dödssjuka barndomsbästis, milfen han fantiserade om som tonåring och kanske hans första och enda riktiga kärlek. Mot sig har han... i stort sett alla andra.
Joe håller uppe en ganska obekymrad fasad. Med tanke på det som hände det där sista året förtjänar faktiskt stan allt han har skrivit om den. Det mesta är ju sant, och det som inte är det har iallafall bidragit till att göra romanen lite bättre. Återkomsten väcker en massa minnen. Jobbiga minnen av en far som aldrig förstått honom och en bror som han inte haft något gemensamt med. En vän som råkade illa ut, och en vuxenvärld som svek när de hade behövt hjälpa. Mobbing, trakasserier och oro. Samtidigt finns det fina minnen, flickvännen han älskade så mycket, en sista magisk sommar med kompisgänget...
   Tillsammans med de få människor som fortfarande klarar av att titta på honom utan att vilja slå en stol i huvudet på honom upptäcker Joe att det kanske, trots allt, inte är försent för andra chanser och att han till och med kan ha felvärderat vissa människor.

Det är på många sätt en mörk historia som är nästan jobbig att läsa, men samtidigt bjuds det på rikligt med svart humor och en del riktigt härliga karaktärsporträtt. Ibland är det kanske lite förutsägbart, men det är inte en spänningsroman så det gör faktiskt ingenting - det är dialogerna och känslorna som är den stora behållningen. Om jag ska säga något negativt så är det hur bokens kvinnor beskrivs: som ett perfekt utseende och inte mycket mer. (Jo, vissa beskrivs mer som "gammal sur kärring"). Jag kan lite bortse från det eftersom boken är skriven ur perspektivet "34-årig man som aldrig riktigt har växt upp och som tvingas konfrontera känslor från tonåren". 
   Boken är minst lika bra som Jonathan Troppers Konsten att tala med en änkling som jag lästa förra året, och jag måste försöka läsa Sju jävligt långa dagar väldigt snart!
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar