tisdag 23 februari 2016

Veckans bokbloggsfråga. Betyg eller inte?

Veckans bokbloggsfråga från Barnboksbloggen lyder:
Betygsätter du de böcker du läser och skriver om på din blogg? Hur fungerar ditt betygssystem isåfall?

På bloggen, nej. Jag tycker inte att det är så jätteintressant att se andras betyg på böcker, så jag ser inte poängen med att själv skriva ner det här. Eller tycker ni att det är roligt att se? Vad man tycker om boken framgår ju texten tänker jag. Vi är dessutom två stycken som bloggar här, och det känns lite rörigt med en massa betyg som inte kommer från samma person.

Däremot betygsätter jag allt på boktipset.se och goodreads.com. På boktipset gör jag det mest för att själv kunna hitta mina bästa och sämsta böcker när någon ber om ett boktips, frågar efter årets bästa bok eller om jag ska lista något till bloggen. Mina listor här är mina mest kompletta läst-listor som jag använder till allt möjligt.
På goodreads betygsätter jag mest för att det genererar bra boktips. Jag älskar deras rekommendationsfunktion, och får hur många bra tips som helst från den. Ibland sätter jag olika betyg på samma bok på dessa två sidor. På boktipset kan något få en trea för att den var "väl ok", och på goodreads får samma bok en fyra om jag gillade typen av bok och hoppas på att bli tipsad om liknande fast bättre i framtiden.

Det finns också något väldigt tillfredställande i att få ge en riktigt dålig bok en enda stjärna.

7 kommentarer:

 1. Betygsättning fungerar överhuvudtaget inte för mig.

  SvaraRadera
 2. Jag betygsätter också på Goodreads men sällan på bloggen. Gillar också Goodreads tipsfunktion.

  SvaraRadera
 3. Jag betygsätter på både goodreads och på bloggen :)

  SvaraRadera
 4. Om man är flera på en blogg så funkar det nog inte med betyg, det får jag nog hålla med om. Det hade blivit krångligt.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det är svårt att få en helhetsbild utifrån bara text, så därför betygssätter jag. En text kan vara negativ trots att boken är överhängande bra, och tvärtom. Det svåraste är bara vilket betyg man i så fall ska sätta och efter vilken skala.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle tycka att det kändes hemskt att ge en bok en stjärna hehe.. Måste kolla upp den där tipsfunktionen, är rätt så ny där :)

  SvaraRadera
 7. Ja, flera på samma blogg ställer ju till det. Annars brukar jag tycka det är rätt praktiskt.

  SvaraRadera