måndag 1 februari 2016

Utflykt till Kina

Jag uttryckte en önskan i bokbytet om böcker som inte utspelar sig i västvärlden och i ett brev på posten kom Balzac och den lilla kinesiska skrädderskan av Dai Sijie. Två vänner och "unga intellektuella" blir skickade till Himmelska Fenix-berget för att omskolas av bönderna. Där träffar de den vackraste flickan på berget, den lilla skrädderskan. Med hjälp av några stulna, förbjudna, böcker av Balzac börjar de utbilda henne så att hon ska bli mer lik en stadsflicka och mindre av en bonde.

Romanen är kort med rymmer allt väsentligt. Livet under omskolningen, kärleken till skrädderskan, vänskapen mellan pojkarna. Det är verkligen en främmande värld, men den är främmande även för berättaren, som är van vid stadslivet. Trots allt så biter de dock ihop och gör sitt bästa för att anpassa sig till situationen.

Jag gillade verkligen romanen, den är så koncentrerad men ändå fylld av beskrivningar av miljön, av människor och av känslor. Överlevnad i Maos Kina och längtan efter skönhet och en värld bortom propagandafilmerna är märkligt lätt att relatera till även om man aldrig varit i närheten av något sådant. Och det är kul att få perspektiv från fler delar av världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar