söndag 26 mars 2017

8 saker du aldrig skulle vågaFörsta boken för 2017 blev en e-bok: 8 saker du aldrig skulle våga av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg.
Fyra högstadietjejer bestämmer sig för att starta en slags klubb där de ger varandra utmaningar som måste utföras och rapporteras tillbaka till klubben. De är fyra ganska olika tjejer med olika intressen, men genom utmaningarna och stödet från varandra växer de tillsammans och blir allt starkare.
För mig var det här lite för mycket "generisk ungdomsbok" för att riktigt fånga mig. Karaktärerna är stereotypa i sina tydligt olika stilar, och även om jag gillar att de ibland är osympatiska (eftersom det gör dem mer levande) så tycker jag att de stundtals beter sig konstigt. Det finns till exempel en baskettjej som målas upp som en väldigt snäll och omtänksam kompis, men som inte har något dåligt samvete över huvud taget över att sno en lagkompis pojkvän. Den androgyna Kay som bara känner sig bekväm i jeans och pösiga tröjor går plötsligt på skolfest klädd i kroppsstrumpa. En nätpedofil går till våldsam attack mot en tonåring på öppen gata inför publik. Tjejen som gillar retrostil beskrivs som om hon såg ut som Elsa Billgren.
Det är absolut inte dåligt, och det finns säkert en del styrka att hämta här om man är i målgruppsålder, men för oss överåriga YA-älskare var den inte så givande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar