tisdag 16 juli 2013

Den vita frun - Frida Skybäck

Året är 1784. Den föräldralösa Maria förtjänar sitt uppehälle som sällskapsdam till den förnäma Juliana Bielke. Juliana har en opassande relation till en fattig konstnär, och för att få ordning på henne tar hennes mor Dorotea med sig Juliana och Maria på en längre visit till slottet Borgeby. Där finns tre unga söner, och förhoppningsvis ska någon av dem falla för den vackra Juliana och be om hennes hand.
   Snart står det klart att familjen på Borgeby har hemligheter. De unga männen är charmanta och stiliga och Juliana njuter av deras uppmärksamhet. Maria däremot trivs inte särskilt bra på slottet. Dels känner hon sig allt mer utanför i umgänget, och dels verkar något övernaturligt smyga sig närmare. Det ryktas om den vita frun som hemsöker gården, kan det vara hon som lämnar meddelanden i Marias rum?
   Boken är en ganska lättsam historia som passade utmärkt att läsa på en solig brygga under semestern. Det märks att författaren (som är historialärare) har gjort en grundlig research, och man får veta mycket om hur det var att leva på 1700-talet. Jag trodde att boken skulle fokusera mer på kärleksrelationer, och blev positivt överraskad över att så var det inte alls. Visst finns det inslag av romance, men främst fokuseras det på Marias utanförskap och släktmysteriet på Borgeby slott. Jag kommer absolut leta upp Frida Skybäcks första bok, Charlotte Hassel, när jag kommer tillbaka till stan och biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar