onsdag 10 juli 2013

Under the dome - en riktig tegelsten

Jag har haft Stephen Kings Under the dome i bokhyllan en längre tid men inte riktigt orkat läsa den. Mest för att den är så väldigt tjock. Man bär ju helst inte med sig en bok på nästan tusen sidor i handväskan... I juni plockade jag äntligen upp den, och det tog en väldig tid att komma igenom tegelstenen. Men det var det värt (som väntat).
   Handlingen är, om än mystisk, ganska okomplicerad. Den lilla staden Chester's Mill drabbas en morgon av ett konstigt fenomen: en osynligt kupol som följer stadsgränsen exakt isolerar innevånarna från omvärlden. Kupolen verkar vara ogenomtränglig, och ingen förstår vad den består av eller när den kommer försvinna igen. Om den nu kommer försvinna...
   I staden sprider sig oron. Irakveteranen Dale Barbara som precis var på väg att lämna stan utses av militären utanför kupolen till ledare, men han motarbetas av politikern Big Jim Rennie som inte vill ha någon som helst konkurrens om makten. Poliskåren går snart inte att lita på, det saknas riktiga läkare och någon har stulit större delen av kommunens propan som verkligen hade behövts för att driva generatorerna när elen slagits ut. Det är bäddat för konflikter, galenskap och korruption, och det blir en ojämn kamp för de goda.
   Det blir aldrig tråkigt trots att boken är så väldigt lång. Jag gillar hur spänningen i den avskilda ensamma staden byggs upp, men tycker att karaktärerna (om än väl beskrivna) ibland blir lite för mycket karikatyrer. Fler av de "onda" är så otroligt genomonda att man börjar önska att de kunde få något försonande, mänskligt drag. Det är spännande med den mystiska kupolen och konsekvenserna av den (vad händer till exempel när den blivit smutsig av avgaser och pollen och solen får allt svårare att tränga igenom?) men det riktigt intressanta är relationerna och konflikterna mellan människorna som är fångade under den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar