fredag 29 november 2013

Vitlöksballaderna - Mo Yan

Bönderna i Paradiset odlar vitlök och säljer till staten. Men när staten inte kan köpa mer förlorar de allt och det blir upplopp. Den kinesiska staten ser inte med blida ögon på sådant. Berättelsen skiftar mellan historier om de som fängslas och en olycklig kärlekshistoria.

Jag är lite trött på historier som inte berättas rätlinjigt, men det är en tillfällig grej. I Vitlöksballaderna fungerar växlingarna bra, fast jag skulle hellre sett att det inte hoppade. Berättelsen går ganska långsamt framåt och det både händer en massa saker och nästan ingenting. Det jag tycker bäst om är naturskildringarna, omgivningen beskrivs till stor del i starka färger och det känns väldigt lockande.

En lite jobbig sak i boken är när flickan kallar pojken hon är kär i "storebror". Det är väl ett uttryck som ska vara respektfullt, men det ser väldigt fel ut i mina ögon. Det är också oklart varför en karaktär kallas "fjärde faster". Annars är det mest småsaker som placerar historien i Kina. Förutom de otrevliga företrädarna för partiet då. Boken är lite kritisk mot kommunistpartiet, men mest mot enskilda företrädare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar