lördag 27 juli 2013

Among others: Ja, den var magisk!

Among others är en sån där bok som man sugs rakt in i, sådär så att man blir förvirrad när man tittar upp och kommer på att man faktiskt är någon helt annanstans än bredvid huvudpersonen.
 
Det är sent 70-tal i England. Morwenna, född och uppväxt i Wales, har förlorat sin tvillingsyster, skadat sitt ben allvarligt och rymt från sin mamma (som hon hävdar är en häxa). Socialen placerar henne hos hennes far, en man som hon inte har träffat sedan han lämnade familjen när tvillingflickorna var bebisar. Nu bor han tillsammans med sina dominanta systrar i England, och låter dem styra allt. Systrarna vill bli av med Morwenna - det är iallafall så hon tolkar det faktum att hon skickas iväg för att bo på en anrik internatskola. På skolan kretsar allt kring sport, och Morwenna som en gång sprang snabbast av alla kan nu knappt ta sig uppför en trappa med sitt värkande ben. Hon passar inte in bland de välbärgade engelska flickorna, och tillbringar timme efter timme böjd över olika SF-romaner. Ute i skogen finns feer om man vet var man ska titta, men de likar inte riktigt de feer som hon lekt med som barn och är inte till någon hjälp.
 
Among others är en coming-of-age-historia från ett outsiderperspektiv, med en magisk touch. (Snygg svensk mening där...) Jag tyckte mycket om Morwenna, även om hennes bakgrund avslöjas långsamt och fragmentariskt lär man känna henne snabbt eftersom boken är skriven i dagboksform och hon inte snålar på analyser av allt omkring henne. Jag älskar den här typen av romaner, där realism och magi vävs ihop så att man inte riktigt vet vad som är verkligt och inte. (Som bonus får den science fiction- och fantasyintresserade enormt många boktips eftersom allt som Morwenna läser redovisas noggrant).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar