onsdag 2 oktober 2013

Ett skilsmässodrama

Kärleken passerade här en gång av Peo Bengtsson är en kärleksroman om en skilsmässa.
Johanna kommer hem en dag och berättar för Samuel att hon tänker lämna honom, att hon har träffat en annan. Samuel blir förkrossad. Han förstår inte vad som hände, hur kan hon lämna det de har byggt tillsammans, hur kan hon göra så mot dem och mot barnen? Mitt i kaoset finns det trots allt stöd och tröst att få och gamla vänskaper att väcka till liv.
   Allt berättas från Samuels perspektiv, och Johanna blir en lite plattare statistkaraktär och jag får intrycket att hon aldrig varit lika engagerad i förhållandet som Samuel. Boken är nästan lite plågsam att läsa, det är mycket smärta per sida så att säga, men det är en fin berättelse som känns väldigt trovärdig.

I baksidestexten beskrivs boken som ett skilsmässodrama ur ett manligt perspektiv. Jag förstår inte riktigt vitsen med att tycka extra på det, för man skulle kunna byta plats på namnen så att det var Johanna som blev lämnad utan att berättelsen i övrigt skulle behöva ändras alls. Eller ligger det spektakulära i det är ovanligt att läsa om en känslosam man som tar ansvar för att ta hand om sina barn?

Den här boken fick jag från booked.nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar