söndag 6 oktober 2013

Paranormal Young Adult - nu med liemän

Lex har under en längre tid varit orimligt aggressiv. Det har gått så långt att hon har misshandlat flera elever i sin skola, och fast hon vet att det är fel kan hon inte kontrollera sin ilska när den bubblar upp. Till slut får henne föräldrar nog och väljer att skicka bort henne över sommaren. Hon ska resa till sin farbror som bor i småstaden Croak, och tanken är att hon ska hjälpa honom på hans bondgård tills hon skärpt sig.
   Det är bara det att farbrodern inte har någon bondgård.
   När Lex sätts i arbete är det inte med att mocka efter grisar, det är som grim - det vill säga att hämta själarna från människor som dött. Hela staden visar sig vara uppbyggd runt denna verksamhet, och mot alla odds upptäcker Lex att hon faktiskt trivs med både arbete och socialt. För första gången känner hon att hon får vänner som förstår henne och att hon kan passa in.
   En dag skickas hon för att hämta en avliden man, och det visar sig att ingen kan fastställa en dödsorsak. Det har aldrig hänt förut, men det dröjer inte länge innan ett snarlikt fall dyker upp. Och sedan ännu ett. Det blir klart att någon slags seriemördare härjar, bara Lex och hennes kollegor vet om det men det är strikt emot deras lagar att blanda sig i döden.
   Croak är en lite annorlunda paranormal YA, det känns nytt och kul att med en helt ny typ av "övernaturlighet" till skillnad från de vanliga vampyrerna. Boken är dessutom riktigt rolig och bjuder på en del överraskningar. Det är första delen i en trilogi (?), och den slutar med en cliffhanger som gör att det blir svårt att motstå att ge sig på fortsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar