lördag 5 oktober 2013

Mörk ängel - annorlunda fantasy i parallella världar

Karou lever ett extremt dubbelliv. De flesta dagar är hon en begåvad konststudent i Prag, bor i en pytteligen lägenhet och äter gulash på en kvarterskrog med sin bästa vän. Vissa andra dagar besöker hon sin familj på andra sidan om en magisk portal. De är kimärer, ett slags demonfolk med en blandning av djuriska och mänskliga drag, och de har uppfostrat henne sen hon var liten. Karou hjälper sin fosterfar, magikern Brimstone att köpa upp de tänder han behöver för sitt uppdrag, en uppgift som tar henne på äventyr över hela världen. Karou vet inte vem hon själv är. Hon är en människa, så hon vet att hon inte kommer från kimärernas värld, men hon har ingen aning om vilka som var hennes föräldrar. Ofta känner hon sig ensam och rotlös, och det är tungt att ha hemligheter att bevara.
   När Karou är på uppdrag i Marrakech attackeras hon plötsligt av Akiva. Han är det vackraste hon har sett, men också det farligaste och snart har hon dragits in i ett krig mellan änglar och demoner.
   Mörk ängel är en originell fantasyberättelse som man snabbt dras in i. Författaren lägger mycket krut på miljöbeskrivningar, både av Karous Prag och de parallella världar som hon kommer att närma sig och det sätter verkligen stämningarna i historien. Karaktärerna är genomgående intressanta, och alla tillför något till berättelsen. Särskilt gillar jag den mystiska Brimstone och Karous kaxiga människokompis Suzann som ställer upp på alla sätt hon kan och aldrig ifrågasätter det Karou berättar för henne hur konstigt det än låter. Mot slutet av boken vävs trådar ihop och mycket faller på plats, och jag tror att nu när man förstår mer av de olika folkgrupperna och deras världar så kommer del två i serien bli ännu bättre.
   Jag skulle gärna se att Mörk ängel blev en grafisk roman, för det är svårt att se de märkliga kimärerna framför sig men det känns som att med rätt illustratör skulle de, och de fantastiska miljöerna, kunna bli helt otroliga.

Boken var ett recex från Bazar förlag. Tack!

1 kommentar:

  1. Grafisk roman, ja varför inte? :)
    Jag tyckte att den här boken var mycket konstig men ganska bra ;)

    SvaraRadera