lördag 25 oktober 2014

Gone girl - Gillian Flynn

Nicks fru Amy försvinner på deras femåriga bröllopsdag. I början får han allas sympatier, men ju mer polisen nystar i fallet, desto fler bevis pekar mot Nick och alla, även släkt och vänner, börjar vända sig mot honom.

Så har jag då också läst den allmänt hypade Gone girl. Den första halvan av boken var fantastisk, karaktärerna byggs upp och man får reda på mer och mer om dem, vilket gör att man ändrar uppfattning om dem flera gånger. Men i andra halvan kände jag mest "vad är det här??". Historien går från ovanlig men sannolik till alldeles för långsökt. Och den lilla sympati jag ändå hade för karaktärerna försvinner helt. Slutet blev jag riktigt besviken på.

Flynn är dock mycket skicklig på att beskriva miljöer och människor. Trots att den lilla Missouristaden där det hela utspelar sig egentligen inte beskrivs särskilt ingående känns det som att man fått en bra överblick över den. Bikaraktärerna känns som riktiga människor, även om de bara är med en kort stund. Men då historien inte riktigt håller i längden väger de bra delarna inte upp det.

Boken är helt okej förströelseläsning, men det finns så mycket annat där ute som är mer värt tiden. Vi planerar dock att gå och se filmen, får återkomma med en jämförelse om det blir av.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte att både Gone girl och mörka platser var riktigt bra och ser fram emot att läsa Vassa föremål alldeles snart.

    SvaraRadera