måndag 22 december 2014

Kyssa sammet - Sarah Waters

Kyssa sammet har stått oläst i min bokhylla sen 2007. Jag fick överta den efter en kompis som läst ut den, och nu sju år och två flyttar senare har jag äntligen läst den!

Boken utspelar sig på 1800-talets London, dit Nancy kommer för att arbete som påkläderska till Music hall-artisten Kitty. Kitty är det mest underbara Nancy har sett, och hon tvekar inte en sekund att lämna sin familj för en chans att få vara nära henne. Kitty och Nancy inleder en relation, men allt måste vara hemligt. Även i de frisinnade teaterkretsarna är det helt otänkbart att två kvinnor skulle leva ihop på det sättet.
   Man får följa Nancy på en vindlande resa genom samhällsklasserna, mellan de finaste stadsdelarna och de fattigaste. Det är en välskriven bok, där man verkligen kan se miljöerna framför sig och snabbt dras in i Nancys värld. Därför är det synd att huvudpersonen är så opersonligt beskriven. Nancy är som ett rö för vinden, hon ifrågasätter aldrig vad som händer henne, hon tar få egna initiativ och säger ja till i stort sett allt som kommer i hennes väg. Hon har inga egna tankar, filosofier eller egentliga åsikter. Hon funderar inte över hur hon vill leva, utan tar bara precis det som någon erbjuder henne och nöjer sig. Det hade blivit så mycket mer intressant med en huvudperson som ifrågasatte världen omkring sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar