söndag 28 december 2014

Definitionen av liv - Anthony Marra

Det är inte varje dag man läser en bok som utspelar sig i Tjetjenien. Denna utspelar sig under de båda krigen och hoppar fram och tillbaka i tiden. I en hårt krigsdrabbad by bor tjetjenerna Chava, hennes far och deras granne Achmed, i staden i närheten finns den ryska läkaren Sonja. Deras vägar korsas när Chavas far blir tagen av de federala ryska styrkorna och Chava måste gömmas för dem.

Definitionen av liv handlar om civilbefolkningen i kriget, de som drabbas fast de inte är med och strider. De försöker klara sig så gott det går och i vissa aspekter pågår livet som vanligt. Hela tiden finns rädslan för angivare, armén,  rebeller och död, men det mest slående är hur de flesta fokuserar på helt andra saker. Skildringen av de olika personerna är det bästa med boken. De är intressanta och komplexa, även bikaraktärerna,  och man förstår deras anledning att göra saker. Även de "onda" har rimliga anledningar för sina handlingar.

Boken är ganska långsam och inte helt lätt att ta sig igenom. Jag gjorde flera pauser och läste annat emellan. Det är jobbigt med allt krig och misär, men den är bra och läsvärd. Den är också väldigt snygg, det är alltid trevligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar