söndag 1 maj 2016

Snygg noir-serie


Blacksad av Juan Díaz Canales och Juanjo Guarnido är en tecknad serie om privatdetektiv i femtiotalets USA, i bästa noir-stil. Vackra kvinnor, onda skurkar, härlig stämning. I denna bok är de tre första historierna samlade och de handlar om ett mord på en skådespelerska, ett ondskefullt rasistparti och jagandet av intellektuella under McCarthy-era.

Serien är helt fantastiskt tecknad. Karaktärerna är djur och alla arter är perfekta för den personlighet de är, t.ex. boxaren som är gorilla. Samtidigt är de människor och författaren och tecknaren lyckas fantastiskt med att förena det mänskliga och det djuriska. Miljöerna är snygga och det påminner om att titta på en riktigt vacker film.

Så snygg!

Historierna hade dock verkligen vunnit på att bli längre. Det känns som att författaren har ett visst antal sidor att förhålla sig till, vilket gör att upplösningen kommer lite hastigt och känns onödigt kort. I början är historierna detaljerade och mycket händer och då blir det irriterande med en upplösning som är typ två sidor av att huvudpersonen ser tillbaka på vad som hände. Det är också lite mycket av att allt löser sig för att alla dör, vilket känns som lite slappt berättande.Söt zebraunge
Ytterligare ett problem är den kvinnliga representationen som inte är särskilt imponerande. De övriga delarna kompenserar dock för detta och förhoppningsvis är detta och de snabba avslutningarna något som kommer att förbättras med tiden. Detta är en serie med enorm potential jag ser fram mot att läsa mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar