söndag 4 mars 2012

Omläsning: Hamilton!

Jag har varit sugen på en omläsning av Jan Guillous Hamiltonböcker ganska länge, men väntade tills jag hade samlat dem alla i min egen bokhylla. Efter en hel del rotande på loppisar har jag nu en komplett uppsättning och kan börja.
Jag läste de tre första i ganska snabb takt, och ja: de håller absolut för en omläsning.

I Coq Rouge möter vi för första gången den unge greven Carl Hamilton, socialist och militär med en specialutbildning som gjort honom till attackdykare, expert på närstrid och lönnmord och mycket skicklig datatekniker. I väntan på en anställning hos försvarsmakten jobbar han med databehandling hos säpo, vilket gjort honom uttråkad och ganska cynisk. När en chef på säkerhetspolisen mördas tycks spåren leda mot palestinska terrororganisationer, och Hamilton får äntligen användning för sin fulla kompetens.

I Den demokratiske terroristen infiltrerar Hamilton en tysk terroroganisation i Hamburg, och här kommer hans vänsterbakgrund väl till pass. Han tvingas begå brott, ge sig ut på minst sagt farliga resor till Libanon och Syrien och ifrågasätta sina egna värderingar och handlingar.

I nationens intresse är en av de mest spännande i serien tycker jag. En sovjetisk amiral hoppar av i Egypten och hävdar sig ha mycket intressant information att dela med sig av till Sverige. Problemet är att han inte vill prata innan han är i säkerhet i Sverige. Hamilton kallas in för att eskortera honom hem och skydda honom från ryska agenter med uppdrag att döda. Väl i Sverige väntar ett mycket farligt och hemligt dykuppdrag, och til Hamiltons hjälp kallas två nya operatörer (Joar och Åke) hem från utbildningen i USA. Frågan är också: vad kan egentligen en svensk militär komma undan med, om hans speciella kompetens och erfarenheter är av största vikt för landet? Kan han döda någon, om det är i nationens intresse?

Jag har skrivit lite mer om varför jag gillar Hamilton på dagenshamilton.se

1 kommentar:

  1. Jag har gjort precis samma sak :) Efter att ha "duttläst" lite här och lite där, så bestämde jag mig för att samla alla och läsa dem i ordning. Alla böckerna står nu i hyllan, men jag har inte börjat läsa dem än :)

    SvaraRadera