onsdag 27 februari 2013

Bokreafynd


  
Jag trodde inte att jag skulle köpa något på bokrean i år, men kom hem med tre böcker. (Den andra uppifrån fick jag av min mamma). 
Kan tipsa eventuella Uppsalabor om att Drottninggatans bokhandel kör 30% på ordinarie sortiment.

tisdag 26 februari 2013

Plastflamingos, cancer och mirakel

Jag hittade The Probability of Miracles (av Wendy Wunder) bland boktipsen på goodreads.com, och jag är så väldigt glad för det. Den är nämligen väldigt, väldigt bra.

Cam tror inte på mirakler. Det är synd, för hon skulle verkligen behöva ett. Läkarna kan inte göra något mer för henne, hon har varit med i alla läkemedelsstudier som finns och det enda som återstår är att rulla ihop sig under en favoritfilt i sitt rum och vänta. Cancern som har jagat henne i flera år kommer att döda henne. Cams mamma går dock inte med på något sådant, hon tänker inte ge upp. Cam ska leva, så är det bara. När hon får höra om byn Promise på andra sidan USA, som ryktas vara full av mirakel och läkande kraft, packar hon upp hela hemmet i en flyttbil och kör dit med Cam och hennes lillasyster. Cam är skeptisk. Hon tror inte att det kommer att hjälpa henne att resa, men å andra sidan kan det ju inte skada heller och hon inser att det är viktigt för familjen att få hoppas.
   Med sig på resan har Cam en lista på saker hon vill hinna göra innan hon dör. Hon kan snabbt kryssa av "snatteri", men det verkar bli svårare att få till "bli kär", "sova en hel lördag" eller "krossa min lillasysters drömmar". I Promise finns det dock lite hopp om att iallafall vissa av punkterna ska kunna checkas av.
   Det bästa med boken är att huvudpersonen har en så torr, sarkastisk humor. Boken är, trots det tunga ämnet, riktigt rolig. Alla karaktärer känns levande med unika personligheter, och de goda och sämre sidorna med relationerna mellan människor skildras genom Cams skeptiska, klarsynta blick. En oerört välskriven, mysig, hård och stämningsfull bok full av vad som kanske är mirakel.

måndag 25 februari 2013

Snart kommer den!


Snart är det dags! 31 mars börjar tydligen säsong 3 av Game of thrones sändas i USA. Längtar så sjukt mycket efter att få se den!

söndag 24 februari 2013

Blodsmagi - Tessa Gratton

Sillas liv förändrades för alltid när hennes föräldrar dog. Utredningen säger att hennes pappa mördade hennes mamma och sen tog sitt liv, men Silla har svårt att tro att hennes pappa skulle kunnat göra något så hemskt. En dag får hon ett paket från en anonym avsändare, med en anteckningsbok full av vad som verkar vara någon slags besvärjelser. Anteckningarna är gjorda av hennes far...
   Silla kan inte låta bli att testa om magin som boken beskriver finns i verkligheten. Formlerna instruerar henne i hur hon ska använda salt och blod, och det visar sig att det fungerar väldigt bra redan vid första försöket. Hennes bror är mer av en skeptisk cyniker, men han låter sig övertalas till att testa magin och även han har särskilda förmågor.
   I grannhuset har Nicholas flyttat in, tillsammans med sin pappa och elaka styvmor. Även han har kopplingar till blodsmagi, även om han har förnekat det för sig själv i många år. När Silla och Nicholas möts uppstår det genast en attraktion som ingen av dem vill stå emot.

Jag tycker tyvärr att boken känns lite forcerad. Allting går så snabbt! Det är både en fördel (man slipper en lång och tråkig inledning och det är inte några längre transportsträckor mellan actionscenerna) och en nackdel (det är ett sånt fokus på magi, blod och onda fiender att man inte hinner lära känna någon karaktär på djupet). Magin förklaras lite luddigt, däremot är det ett väldigt kladdande med blod. Jag har svårt att tänka mig att man skulle kunna läsa den här boken med blodfobi - det rinner/strömmar/kletar blod hela tiden.   
   Boken är skriven från omväxlande Sillas och Nicks perspektiv, och jag blev lite förvirrad av det. Det känns lite onödigt, särskilt som de båda rösterna låter extremt lika varandra. Bifigurerna är väldigt oklara. Det finns en oäkta farmor, en bästa kompis, en oförstående far, en styvmor som kanske är ond och en jobbig kille som bästa kompisen är kär i. Alla skulle kunnat tillföra något, men skymtar liksom bara fram lite då och då utan att man får lära känna dem. Det var också lite för lätt att räkna ut vem som var den onda motkraften, men det gjorde i och för sig inte så mycket då det ändå var spännande att se om hen skulle kunna besegras. Kärlekshistorien var inte så intressant. Måste det alltid vara en passionerad romans i YA-böcker? Det fungerade ju utmärkt att inte fokusera på kärleksrelationer i The Replacement som jag bloggat om tidigare - en av de bästa paranormal-ungdomsböckerna jag har läst på senaste tiden.
   Sammanfattningsvis kan man säga att Blodsmagi var lättläst, ganska spännande och jag gillade att den var så rå (hade dock gärna läst lite mindre om öppna sår etc). Den var dock för snabb och för ytligt berättad för att vara verkligt engagerande.

tisdag 19 februari 2013

Guldkorn på bokrean, Serietema

Jag kollar vidare i reakatalogen på bokus.com, och tänkte tipsa om mina favoriter från katagorin "Tecknade serier".

Intressant och väldigt roligt om livet som telefonsexförsäljare. Egentligen inte ett seriealbum, men den innehåller en hel del roliga och snygga teckningar.

För alla som varit fans i allmänhet, och för Curefans i synnerhet.
(Jag har bloggat om den här.)

Jag smetade av mig på tapeten, den ljusa soffan och dig - Sara Eriksson (15kr)
Jag vet egentligen inget om den här förutom att omslaget är så snyggt att det är väl värt femton kronor...



lördag 16 februari 2013

Tjuvarnas stad - David Benioff

Ibland får man helt fel uppfattning om en bok. En snabb blick på omslaget och titeln Tjuvarnas stad fick mig att tro att det var en fantasyroman. Jag blev därför en smula överraskad när jag började läsa och den visade sig utspelas i S:t Petersburg under belägringen under andra världskriget.

Det är en mycket bra bok. Huvudperson är sjuttonårige Lev, som tvingas ge sig ut på en expedition för att få tag på ägg. Färden går genom olika delar av S:t Petersburg och sedan ut på landsbygden,  mot tyskarnas linje. Misären och svälten i staden är tydlig, men också sammanhållningen mellan invånarna, hur de tillsammans kämpar för att överleva.

Jag tycker att Ryssland är fascinerande och skrämmande så det är alltid roligt att läsa om det landet. Den här påminde mig om en annan bok jag läst som också utspelade sig under belägringen. Kommer inte ihåg vad den heter, det var en barn-/ungdomsbok och det var rätt länge sedan jag läste den, men den har verkligen satt sig fast i minnet. Det är något med den omringade staden, de ständiga bombningarna och matbristen som är otroligt spännande att läsa om. Dessutom verkar det finnas någon speciell sorts S:t Petersburgs-anda som gör att invånarna tar motgångar med en klackspark.

Trots överraskningen att det inte var en fantasybok tyckte jag om den. På sätt och vis påminner den om ett klassiskt fantasyäventyr med ett episkt uppdrag, svåra situationer och oväntade medhjälpare men den får ett djup av att vara baserad på verkliga händelser.

torsdag 14 februari 2013

Några guldkorn på bokrean 2013

Jag har långt ifrån hunnit igenom nätbokhandlarnas bokrealistor ännu, men har snabbkollat lite på bokus.se. Det finns en del fynd att göra! Här är ett första inlägg med bokreatips:


Maken - Gun-Britt Sundström

Den klassiska kärlekshistorien om att vilja älska utan att ägas. Mycket väl investerade 69 kronor.


Överenskommelser - Simona Arhrnstedt
Riktigt bra svensk, historisk romance. 59 kr.

Alla monster måste dö - Magnus Bärtås och Fredrik Ekman
Fascinerande, roligt och hemskt om en reportageresa till Nordkorea. (Har bloggat om den här). 59 kr.







Verklighet utan magi

Ett oväntat dödsfall leder till en tom stol i Pagfords kommundelsnämnd. Flera personer aspirerar på den vilket leder till smutskastning, skvaller och osämja. Vi får följa flera olika personer i den lilla byn. I början känns det en smula förvirrande, man slängs från den ena personen till den andra men snart blir det tydligt vilka de olika personerna är och deras förhållande till varandra.

Den tomma stolen av J.K. Rowling är en snårig bok och det är inte helt lätt att förklara vad den handlar om. Vi får följa skolungdomar, socialsekreterare, affärsmän och småkriminella. Historien rör sig mellan den lilla idylliska byn Pagford och det miljonprogramslika området Fields i dess utkant. Pagford domineras av konservativa människor som är mycket stolta över sin by. Människorna i Fields är långt nere på den sociala skalan och många i Pagford skulle helst se att de flyttade för gott. Detta är grunddrivet i historien, men övriga delar är minst lika intressanta.

Rowling är en fantastisk människoskildrare. Framför allt känns det som att hon har en förmåga att beskriva dryga tonåringar. De flesta i boken är ganska otrevliga och självcentrerade, men hon lyckas få dem att bli personer man bryr sig om eller personer som man vill se misslyckas. Det märks att hon är engagerad i fattigas rättigheter och möjligheter, men hon faller inte i fällan att skildra rika som onda och fattiga som goda utan alla får vara komplexa. Det är inte många i boken som verkar nöjda med sina liv som de utvecklat sig och de gör allt för att ta ut det på andra.

Det här var en bok som jag tyckte det var tråkigt när sidantalet i högra handen började bli tunt. Jag funderade på att vänta lite med att läsa ut den så att den inte skulle ta slut, men samtidigt ville jag verkligen veta hur det skulle gå. Men inte bara vad som ska hända utan hur relationerna ska utvecklas, om några ska växa upp, om vissa ska får det de förtjänar. Det här är en väldigt bra bok.

Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper

Judds pappa är död. Som om det inte vore nog har han lämnat efter sig en sista önskan: han vill att familjen ska ordna en shiva, en traditionell judisk sorgemottagning. I sju dagar ska de sitta på pyttesmå stolar i vardagsrummet och ta emot grannar och gamla vänner som kommer för att bekaga sorgen, äta gratismat och försöka tussa ihop Judd med alla upptänkliga singelkvinnor i någotsånär lämplig ålder.
   Judds äktenskap totalkrashade för inte så länge sedan, då han kom på sin fru i säng med sin otäcka chef. Hans liv är en enda röra av sårade känslor och vrede, aldrig tänker han förlåta Jen för vad hon gjort.
   Familjen är, som i alla Jonathan Troppers böcker, helt galen. Psykologmamman svassar runt i för urringade tröjor, lillebror kommer hem från nåt luddigt äventyr med en betydligt äldre kvinna i sällskap, storebror är fortfarande rasande för en sak som hände för många år sedan.

Det är inte en dålig bok, den är snarare ganska bra, men jag kan känna att jag blir lite trött på den. Jag har liksom läst det här förut. Det vore kul om Jonathan Tropper skrev en bok som INTE handlade om en vilsen trettioårig man med en härligt crazy familj som går igenom sorgen efter en närstående i en småstad. Han kan verkligen skriva, men efter att ha läst tre böcker vill jag ha en story som känns ny.

onsdag 13 februari 2013

Var är Alaska? - John Green

Miles liv är ganska tråkigt. Han har en bra relation till sina föräldrar, men han har inga jämnåriga vänner. Det här hoppas han ska förändras när han börjar på internatskolan Culver Creek, samma skola som hans far en gång gick på.
   Livet på internatet blir inte riktigt som han hade förväntat sig. Till en början är de andra eleverna lite avståndstagande, Miles får vara med ibland, ibland säger de ifrån. Hans rumskompis Översten lär honom hur elevkulturen funkar, om hur man gömmer sprit för lärarna och om vikten av att hitta på det perfekta sprattet. Så småningom blir ändå Miles och Översten kompisar, och Miles lär också känna den nyckfulla Alaska. Hon är olik alla andra han har träffat. Så vacker och vild, ibland en omtänksam vän, ibland så elak att man inte står ut med henne. Runt Alaska och Översten byggs ett litet kompisgäng upp, och Miles är för första gången i sitt liv en del av ett sådant.
   Jag kan tycka att Alaska är ganska tröttsam som karaktär. Det känns som att man har träffat på både denna mystiska wild child till tjej och pojken som dyrkar henne trots/tack vare att hon är så svår att först i litteraturen både en och två gånger. Så tänkte jag när jag läste, men samtidigt gjorde det inget för det finns inget som inte känns verkligt i deras relation. Dessutom handlar boken om så mycket mer.
   Boken är väldigt välskriven, med snyggt uppbyggda karaktärer (som kanske pratar lite för mycket och välformulerat för att kännas hundra procent som trovärdiga sextonåringar, men sånt gillar ju jag) och ett lättläst och fint språk. Den har hypats en hel del i bokbloggar, vilket brukar göra mig nyfiken men skeptisk. Det är långt ifrån alltid som jag faller för böcker som älskas i bokbloggarvärlden, (tyckte t ex att Jellichoe road var ganska menlös) men i det här fallet tycker jag att boken är värld de positiva ord som har östs över den. Nu är jag väldigt sugen på att läsa John Greens andra, ännu mer blogghypade bok The fault in our stars!

Läsrapport, Januari

En något försenad januarisammanfattning....

# Trolldom - Margit Sandemo
# Rubinröd - Kerstin Gier 
# Kaninhjärta - Christin Ljungqvist
# Dead scared - S.J Bolton
# Almost perfect - Brian Katcher
# Var är Alaska - John Green

Nä, nu får jag ta och skärpa mig. Såhär få lästa böcker den här månaden också! Tror det får bli en tur till biblioteket imorgon för lite ny uppladdning...