tisdag 26 februari 2013

Plastflamingos, cancer och mirakel

Jag hittade The Probability of Miracles (av Wendy Wunder) bland boktipsen på goodreads.com, och jag är så väldigt glad för det. Den är nämligen väldigt, väldigt bra.

Cam tror inte på mirakler. Det är synd, för hon skulle verkligen behöva ett. Läkarna kan inte göra något mer för henne, hon har varit med i alla läkemedelsstudier som finns och det enda som återstår är att rulla ihop sig under en favoritfilt i sitt rum och vänta. Cancern som har jagat henne i flera år kommer att döda henne. Cams mamma går dock inte med på något sådant, hon tänker inte ge upp. Cam ska leva, så är det bara. När hon får höra om byn Promise på andra sidan USA, som ryktas vara full av mirakel och läkande kraft, packar hon upp hela hemmet i en flyttbil och kör dit med Cam och hennes lillasyster. Cam är skeptisk. Hon tror inte att det kommer att hjälpa henne att resa, men å andra sidan kan det ju inte skada heller och hon inser att det är viktigt för familjen att få hoppas.
   Med sig på resan har Cam en lista på saker hon vill hinna göra innan hon dör. Hon kan snabbt kryssa av "snatteri", men det verkar bli svårare att få till "bli kär", "sova en hel lördag" eller "krossa min lillasysters drömmar". I Promise finns det dock lite hopp om att iallafall vissa av punkterna ska kunna checkas av.
   Det bästa med boken är att huvudpersonen har en så torr, sarkastisk humor. Boken är, trots det tunga ämnet, riktigt rolig. Alla karaktärer känns levande med unika personligheter, och de goda och sämre sidorna med relationerna mellan människor skildras genom Cams skeptiska, klarsynta blick. En oerört välskriven, mysig, hård och stämningsfull bok full av vad som kanske är mirakel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar