torsdag 14 februari 2013

Verklighet utan magi

Ett oväntat dödsfall leder till en tom stol i Pagfords kommundelsnämnd. Flera personer aspirerar på den vilket leder till smutskastning, skvaller och osämja. Vi får följa flera olika personer i den lilla byn. I början känns det en smula förvirrande, man slängs från den ena personen till den andra men snart blir det tydligt vilka de olika personerna är och deras förhållande till varandra.

Den tomma stolen av J.K. Rowling är en snårig bok och det är inte helt lätt att förklara vad den handlar om. Vi får följa skolungdomar, socialsekreterare, affärsmän och småkriminella. Historien rör sig mellan den lilla idylliska byn Pagford och det miljonprogramslika området Fields i dess utkant. Pagford domineras av konservativa människor som är mycket stolta över sin by. Människorna i Fields är långt nere på den sociala skalan och många i Pagford skulle helst se att de flyttade för gott. Detta är grunddrivet i historien, men övriga delar är minst lika intressanta.

Rowling är en fantastisk människoskildrare. Framför allt känns det som att hon har en förmåga att beskriva dryga tonåringar. De flesta i boken är ganska otrevliga och självcentrerade, men hon lyckas få dem att bli personer man bryr sig om eller personer som man vill se misslyckas. Det märks att hon är engagerad i fattigas rättigheter och möjligheter, men hon faller inte i fällan att skildra rika som onda och fattiga som goda utan alla får vara komplexa. Det är inte många i boken som verkar nöjda med sina liv som de utvecklat sig och de gör allt för att ta ut det på andra.

Det här var en bok som jag tyckte det var tråkigt när sidantalet i högra handen började bli tunt. Jag funderade på att vänta lite med att läsa ut den så att den inte skulle ta slut, men samtidigt ville jag verkligen veta hur det skulle gå. Men inte bara vad som ska hända utan hur relationerna ska utvecklas, om några ska växa upp, om vissa ska får det de förtjänar. Det här är en väldigt bra bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar