söndag 30 april 2017
Läsrapport April
34 Hallahem, sveket vid sjön - Susanne Trydal
35 Monstret och människorna - Mats Strandberg
36 Ordbrodösen Anna Arvidsson
37 En dåres försvarstal - August Strindberg
38 Alena - Kim W Andersson
39 Harry Potter and the cursed child - J.K Rowling
40 Ett transfeministiskt manifest - Maria Ramnehill
41 Fara på taket, Lotta - Merri Vik
42 En väktares bekännelser - Elin Säfström
43 Vilken skiva, Lotta - Merri Vik
44 Allt jag inte minns Jonas Hassen Khemiri
45 Skriv upp det, Lotta - Merri Vik
46 The geek girl's guide to cheerleading - Charity Tahmaseb
47 Rena snurren, Lotta - Merri Vik
48 Lily and the octopus - Stephen Rowley
49 Våra kemiska hjärtan - Krystal Sutherland
Jag utser Lily and the octopus och En dåres försvarstal till månadens bästa, Harry Potter and the cursed child till mest meningslös och Allt jag inte mins till den bok jag helst hade låtit bli att läsa.
Det kommer alltid en ny himmel
När jag såg Det kommer alltid en ny himmel av Lori Nelson Spielman på ljudboksappen tänkte jag att det vore trevligt med lite chic-lit/feelgood. Det var väl ungefär vad boken var tänkt att erbjuda också, men jag blev inte helt nöjd.
När Bretts mamma går bort efter en tids sjukdom blir hennes testamente en chock för familjen. Sönerna får sin beskärda del av pengar, svärdottern får hela firman, Brett får... ingenting. Ingenting annat än ett löfte om att hon ska få inkassera sitt arv om ett år, förutsatt att hon har prickat av ett antal livsmål hon satte upp för sig själv när hon var fjorton år gammal. Mamman var nämligen övertygad om att Brett inte levde till sin fulla potential och att hon skulle kunna vara betydligt lyckligare än hon är. Brett själv tycker att hon har ett bra liv med en perfekt pojkvän, bra jobb och fint boende. Visst är det tråkigt att hennes pojkvän är så fokuserad på prestation och status och absolut inte vill ha barn, och visst känner hon sig otillräcklig på jobbet, men det är ju bara att bita ihop och fortsätta, hon har ju det alla vill ha?
Listan hon får i sin hand är inte lätt att checka av. Hon måste köpa en hund. Hon måste köpa en häst (Hon bor mitt i stan). Hon måste bli förälskad (Hon har redan en kille). Hon måste arbeta som lärare (Hon har utbildning för det men har bara gjort det en väldigt kort tid för länge sedan) och hon måste skaffa barn. OBS hon har alltså ETT ÅR på sig att göra detta. Från och med nu. Om ETT ÅR ska hon ha en färdig bebis. Och en hund. Och en häst. Ok.
Sen börjar, inte oväntat, en klassisk feelgoodroman-quest efter lyckan, där Brett steg för steg upptäcker att hennes gamla drömmar kanske fortfarande kan vara något att ha. Det är underhållande, det får man ge boken, men det är också otroligt irriterande att det ställs sådana orimliga krav på Brett när hennes syskon inte behöver åstadkomma något för att få sitt arv. Vem kräver att en annan människa skaffar ett barn "för jag vet att det är bäst för dig, du kommer bli lycklig"? Det är ju sjukt att lägga sig i sina barns liv på den nivån. Jo, hon hade ju kunnat strunta i listan och skippa arvet, men det är fortfarande sjukt att mamman tycker sig ha rätt att manipulera sitt barn på det sättet.
Spoiler: det slutar lyckligt. Surprise.
Iggy 4-ever
fredag 28 april 2017
Hungerhuset
Jag har velat läsa Hungerhuset av Loka Kanarp och C M Edenborg jättelänge och blev därför glad när jag hittade den i bibliotekets seriehylla. Men, för mig blev det en liten besvikelse. Väldigt snyggt tecknat, och en ganska stämningsfull och småläskig historia - men det är så kort! Jag hade önskat ett dubbelt så långt album så att berättelsen om två systrar som hittar ett hemsökt hus i skogen hade hunnit få lite mer djup.
Läsrapport Januari-Februari-Mars
JANUARI / FEBRUARI /MARS
1 8 saker du aldrig skulle våga - Eva Susso
2 Uppgång och fall - Liv Strömqvist
3 Jag lever, tror jag - Christine Lundgren
4 Släppa taget - Katarina von Bredow
5 Gudarna - Elin Cullhed
6 Flickorna - Emma Clarke
7 Millan - Pia Hagmar
8 Roseanna - Maj Sjöwall o Per Wahlöö
9 Millan 2 , sveket - Pia Hagmar
10 Som eld - Sara Lövstam
11 Svart kvinna - Fanna Ndow-Norby
12 Mannen som gick upp i rök - Maj Sjöwall o Per Wahlöö
13 Millan 3, drömmen - Pia Hagmar
14 Bad feminist - Roxane Gay
15 Under det rosa täcket - Nina Björk
16 Kurragömma - Petrus Dahlin
17 The stand 2, american nightmares
18 I en mörk, mörk skog - Ruth Ware
19 Jag ringer mina bröder - Jonas Hassen Khemiri
20 Nils Karlsson Pyssling - Astrid Lindgren
21 Sweet Valley confidential - Francine Pascal
22 Jag håller tiden - Åsa Grennvall
23 Sjunde våningen - Åsa Grennvall
24 Svinet - Åsa Grennvall
25 Hungerhuset - Loka Kanarp
26 Iggy 4-ever - Hanna Gustavsson
27 Det kommer alltid en ny himmel - Lori Nelson Spielman
28 Alex & me - Irene M Pepperberg
29 Flickorna i parken - Lisa Jewel
30 Hallahem, staden under berget - Susane Trydal
31 Hemma hos Bettan - Eli Åhman Owetz
32 Fjärde riket - Maria Nygren
33 Tripprapporter - Tone Schunnesson
torsdag 27 april 2017
Svinet
Svinet handlar om en riktigt svinig man och kvinnorna runt omkring honom. Han upplever sig vara någon slags konstnär, växlar mellan hybris och dålig självkänsla och manipulerar ständigt sin omgivning. Kvinnorna i hans liv är en fd flickvän som han inte släpper greppet om, en ung kvinnahan raggar upp i väntrummet till psykakuten, en lite äldre älskarinna med social fobi och så hans mamma som gör allt för att släta över hans sjuka beteenden. Jag blir otroligt irriterad på samtliga karaktärer i den här serieromanen, och jag har därför ganska svårt att uppskatta den. Omslaget däremot är bland det snyggaste jag sett!
2 x Åsa Grennvall
Åsa Grennvalls självbiografiska seriealbum Jag håller tiden är en plågsam skildring av hur det är att kämpa för att ha en relation till en förälder som inte anstränger sig det allra minsta tillbaka. Hur mycket kan man vänta ut och in på sig själv för att vara till lags, hur mycket ska man behöva kämpa för en förälders uppmärksamhet och kärlek? Jag gillar den här teckningsstilen, den är enkel och nästan lite naiv men säger precis allt som behöver sägas. Frustrerande men också hoppfull läsning som jag verkligen rekommenderar.
onsdag 26 april 2017
Ett återbesök i Sweet Valley
Som många andra läste jag med förtjusning alldeles för många böcker om tvillingarna i Sweet Valley som tolv-trettonåring. Ja, och längre än så. Bokserien blev ett slags guilty pleasure som jag gärna har återkommit till då och då - det är så otroligt korkade och lättsamma böcker som dessutom ger mig en mysig nittiotalsnostalgi. Det finns, för den oinvigde, ungefär en miljon tvillingböcker. En serie om när de går i sexan (femhundra tusen böcker ungefär, och tiden går aldrig och de börjar aldrig sjuan), en om highschool (femhundra böcker till, de går hela tiden i samma årskurs), en om när de går i låsgstadiet, en om college och en släktsaga om deras förfäder. Alltså.. det är lite sjukt.
Har ni redan läst hela miljonen böcker? Fear not, det har kommit en ny! I Sweet Valley confidential får vi möta tvillingarna som vuxna. Elisabeth och Jessica är tjugonio år, fortfarande med underbart v vackert blont hår, ögon med samma färg som havet och ooootroliga figurer. De är med andra ord fortfarande underbara. De är också väldigt osams efter att Jessica stulit Elisabeths pojkvän. Jessica bor kvar i den californiska småstaden men Elisabeth är en kämpande "journalist" på en gratistidning som recenserar off-broadwaypjäser. Jessica lever i en fin och kärleksfull relation, brinner för sitt yrke som hon är väldigt duktig på och är uppslukad av ångest och saknad efter sin syster, Elisabeth är rasande och hämndlysten. Personlighetsmässigt har det alltså hänt lite med tvillingarna. Kvalitetsmässigt har det dock inte hänt så mycket sen sist, det inte en särskilt välskriven bok vi snackar om här. Det hade jag inte heller väntat mig (hallå, har läst iallfall en halv miljon tvillingböcker), men däremot hade jag väntat mig att det skulle vara lite... roligare. Tyvärr tyckte jag att det här var en riktigt seg bok. Den går mest ut på att Elisabeth gnäller runt i storstan i en evighet - det händer nästan ingenting.
Det är lite kul att få veta vad som hänt med många av karaktärerna från förr, men de flesta uppdateringarna vävs knappt in i handlingen utan kommer som märkliga instick som inte alls behövs. Boken är 100% skriven för gamla fans, har man inte läst de gamla böckerna finns det absolut INGET att hämta här. För oss som känner till Sweet Valley (men vad ÄR det för namn på en stad egentligen?!) är det lite småkul med ett återbesök, men inte mycket mer än så.
tisdag 25 april 2017
I en mörk, mörk skog
Nora lever ett stillsamt liv i ensamhet. När hon helt oväntat blir inbjuden till sin barndomskompis Clares möhippa tvekar hon länge och väl om hur hon ska göra. Hon har inte haft någon kontakt med Clare på många år, och hon är inte ens bjuden till bröllopet. Till slut fattar hon beslutet att åka. Festen är planerad att sträcka sig över en hel helg, och den ska gå av stapeln i en lånad stuga långt ut i skogen. Nora känner sig obekväm, stämningen i huset är inte den bästa och det finns knappt någon mobiltäckning. Clares nya bästa vän beter sig allt mer märkligt och Nora önskar mest att hon skulle kunna åka därifrån. Helt plötsligt vänder allt och den obekväma stämningen förvandlas till en våldsam katastrof. Nora vaknar upp på sjukhus, utan minnen av vad som hände. Vem har klarat sig helskinnad ut ur skogen, och vem är skadad - eller rent av död?
En helt ok spänningsroman där jag blev lite för irriterad på alla störiga karaktärer. Men, som sagt, det var spännande med lite lagom oväntade vändningar. Titeln tycker jag är lite missvisande då skogen inte alls spelar en särskilt stor roll i dramat.
måndag 24 april 2017
The stand - American Nightmares
Jag gillar verkligen den här serien, den får fram känslan från boken så bra och det är kul att karaktärernas utseenden är baserade på boken och inte på filmen. Nu måste jag se till att köpa nästa del!
söndag 23 april 2017
Under det rosa täcket
Under det rosa täcket av Nina Björk är en feministisk klassiker från nittiotalet som jag tänkt att jag borde läsa sedan den kom ut ungefär. Nu är det gjort!
Det är lite synd att jag inte läste den när den var ny, för mycket känns idag lite inaktuellt. Dock är det intressant att se hur den feministiska debatten har förändrats över tiden och vilka frågor som det pratades om då jämfört med nu. Jag retar mig lite på formatet, det pratas mycket om andra verk men det finns inga fotnoter och det gör att det hela känns lite luddigt.
fredag 21 april 2017
Kurragömma
Kurragömma av Petrus Dahlin hittade jag på... ja, på nån ljud/e-bokstjänst, jag minns faktiskt inte vilken det var jag använde just när jag läste just den här boken.
Det är en spökhistoria som trots att den har målgrupp 9-12 år är riktigt creepy. (Hur kommer det sig förresten, att jag hittat flera böcker för mellanstadieåldern som jag tycker är riktigt läskiga när det är så himla svårt att hitta vuxenböcker som lyckas få fram samma stämning?!)
Boken handlar om Astrid som är i Spanien för att vandra tillsammans med sin mamma. När ett oväntat problem på mamman jobb dyker upp och hon är tvungen att resa iväg för att hjälpa till att lösa det vägrar Astrid följa med. Hon är helt säker på att hon vill stanna och vänta i det hyrda huset. När hon väl blivit ensam är hon inte lika säker på att det var en bra idé. Märkliga saker börjar hända. Våta fotspår dyker upp utanför huset, människorna i den närliggande byn är avståndstagande och ett gäng barn dyker upp där man minst anar det.
Jag tyckte att den var både underhållande och lite läskig, dock var kanske inte det här med att mamman lämnade en trettonåring ensam i en främmande bergsby så väldigt trovärdigt.
Bad feminist
Nu i vår har jag blivit medlem i inte mindre än två stycken bokcirklar!
Min första bokcirkel, som är en feministisk cirkel, bildades på facebook och jag kände ingen i den innan vi träffades. Vi har haft riktig tur, det är ett roligt och trevligt gäng som hittills har träffats tre gånger.
Till det första tillfället läste vi två böcker, varav den ena var Bad Feminist av Roxane Gay .
ar en av de två böcker min nya feministiska bokcirkel läste till vår första träff.
Boken består av en samling texter med många varierande teman. Det handlar verkligen om nästan allt. Populärkultur, att arbeta i universitetsvärlden, alfapet, bdsm, rasism, kroppsideal... Jag hade förväntat mig att alla texter skulle ha nån sorts feministisk grund, men så var det inte (även om många hade det temat i botten). För mig var boken lite för lite av allt. Det blev lite för ytligt, jag fick inga aha-upplevelser, jag lärde mig inget nytt. Kanske fungerar den bättre i USA där jag tänker mig att feminsmen som rörelse befinner sig på ett lite annat ställe än den gör i Sverige, men för mig (och majoriteten i min bokcirkel) var den på lite för grund nivå för att vara särskilt givande.
torsdag 20 april 2017
Helgfrågan v. 16
Veckans fråga lyder:
Följer du en eller flera författare på facebook och/eller Instagram? I så fall vilka och varför?
Jag följer Stephen King på facebook, det är nog allt i den vägen. Han är en av mina absoluta favoritförfattare, och han är dessutom väldigt rolig i sociala medier.
Mannen som gick upp i rök
Mannen som gick upp i rök är Sjöwall Wahlöös andra roman om Martin Beck. Den här gången skickas Beck till Ungern för att söka efter en försvunnen journalist och får samarbeta med den Ungerska polisen.
Jag tyckte att temat var lite halvkul, jag lyckades inte arbeta upp något som helst intresse för journalisten. Tur att jag ändå gillar Martin Beck så mycket att det räckte för att boken skulle hamna på något slags medelbetyg i slutändan.
Som eld
Jag tror att Som eld är den tredje boken jag läser av Sara Lövestam, och jag måste säga att jag älskar hennes sätt att skriva. Det blir så otroligt realistiskt och trovärdigt och hon har verkligen en förmåga att krypa under skinnet på sina karaktärer.
Anna och Lollo träffas på en skärgårdsö. Anna och hennes pappa bor i Rågsved och har tillbringat många somrar på ön, i en liten skruttig stuga med utedass och ett tak som behöver lagas. Lollo kommer med sin överklassfamilj för att flytta in sitt nya sommarhus. De har en gigantisk tomt, åker på utflykter i en stor motorbåt och behöver aldrig bekymra sig om pengar. Lollos familj tycker att Annas pappa är en ovårdad, konstig gubbe och Annas pappa tycker att grannfamiljen är stroppiga och överlägsna. Men långt borta från sina vanliga liv hemma i stan börjar Anna och Lollo att närma sig varandra.
Som eld är en nära och äkta skildring av förälskelse - spänningen, oron, glädjen, nervigheten. En fin bok som jag gärna skulle läst på en klippa vid havet.
onsdag 19 april 2017
Svart kvinna
@SvartKvinna är instagramkontot som grundades av Fanna Ndow Norrby med syfte att visa upp den svenska vardagsrasismen och ojämlikhetens fula tryne med genom att dela inskickade berättelser om verkliga situationer som drabbat svarta kvinnor i Sverige. Det var otroligt obehagligt, upprörande och bra.
I boken Svart kvinna varvar Nodw Norrby utdrag från instagramkontot med nyskrivna texter på samma ämne. Det är, precis som instakontot intressant, hemskt och en nödvändig påminnelse om vad vi har att kämpa emot. Riktigt bra, alla borde läsa den här boken.
fredag 14 april 2017
Till offer åt Molok
Till offer åt Molok är den femte av Åsa Larssons deckare om Rebecka Martinsson. Jag vet att jag läst den första, kanske även den andra, men som med de flesta deckarserier gör det inte så mycket att man inte läst allt, det är mordhistorien som är det relevanta. I Till offer åt Molok växlar historien mellan mord i nutid och en påhittad kärlekshistoria mellan Kirunas grundare och en skolfröken. Jag är trött på att läsa alla dessa deckare som är uppbyggda så, med nutida mord som grundar sig i händelser som inträffade för flera generationer sedan. Det känns nästan alltid så himla orealistiskt. Dock gillar jag de historiska delarna och skulle gärna läsa mer av dem, även om jag tycker att det är problematiskt att hitta på en massa om verkliga personer. Det jag främst tar med mig från denna bok är att jag borde läsa färre deckare och fler historiska romaner.
torsdag 6 april 2017
Tre ljudbokstjänster, testing testing!
Efter att ha testat alla tre tjänsterna grundigt är jag redo att jämföra dem och kora en vinnare. Here it goes, 100% osponsrade åsikter:
Storytel är min överlägsna favorit. Den här tjänsten är den som har flest titlar som jag vill läsa, och jag uppskattar särskilt att det finns väldigt många engelskspråkiga ljudböcker att välja mellan. Jag hittade till exempel en hel del amerikansk YA-litteratur som jag haft på min att-läsa-lista på Goodreads.com en längre tid.
Storytel har en väldigt bra funktion: om en bok finns som både e-bok och ljudbok kan man växla mellan formaten - appen håller koll på hur långt man läst. Man kan alltså sitta på tåget och läsa en e-bok, och slå om till ljudbok när det är dags att gå av. Uppläsningen börjar på samma ställe som man slutade läsa i textform. A-mazing!
Appen fungerar smidigt. Det finns en smart funktion för att ställa om skärmen till nattläge så att den blir lättare att läsa i ett mörkt rum och man kan ändra teckenstorlek och typsnitt. Det är lätt att söka efter böcker, men jag saknade en bättre funktion för att söka på ämnen. Jag hittar inget bra sätt att söka efter till exempel böcker om katter, zombies eller arkitektur. Tänk så roligt och praktiskt det vore att kunna söka på ämne och inte bara titel eller författare!
Jag tyckte också att det var tråkigt att utlästa böcker ligger kvar i samma "hylla" som de man sparat för att läsa senare. Jag skulle vilja att lästa samlades på en egen flik nånstans så att det blir enkelt att gå tillbaka och se vad man läst, och när utan att behöva blanda lästa och olästa böcker.
Bookbeat hade färre intressanta titlar (men det beror ju såklart på vilka böcker man är intresserad av). Jag upplevde det som att det fanns ett mindre utbud av ungdomsböcker än på Storytel och att det engelskspråkiga utbudet var väldigt litet. Appen fungerade bra, men saknar funktion för nattskärm. Det går inte att växla mellan e-bok och ljudbok som hos Storytel.
Nextorys utbud känns likvärdigt eller sämre än Bookbeats. Det är en otrolig överrepresentation av självhjälpsböcker i alla kategorier jag klickar på, och det är verkligen inte min favoritgenre. Det finns en del engelskspråkig litteratur, men inte så mycket. Det finns ingen nattskärm och det går inte att växla mellan e-bok och ljudbok. Det är onödigt krånglig att radera böcker man sparat till senare.
Ja, det är väl ganska uppenbart att min favorit är Storytel. Snart går min gratis testperiod ut på Nextory och då går jag tillbaka till Storytel igen. Jag måste säga att ingen av tjänsterna var dålig, men för mig var Storytel helt enkelt lite bättre än de andra. Mitt tips är att testa en app i taget och känn efter vilka funktioner man trivs med i apparna och vilket bokutbud som passar en bäst. Det är otroligt trevligt att ha en bokapp i mobilen, tänk att alltid ha något att läsa utan att behöva bära på en tung bok! För att inte tala om hur trevligt det är att kunna välja en helt ny bok om den man håller på med inte känns helt rätt för just den promenaden man för tillfället befinner sig på.