söndag 24 november 2013

Kommer aldrig mer igen - Hans Koppel

Ylva blir kidnappad av sina nya grannar på vägen hem och inlåst i ett isolerat rum i deras källare. Där blir hon utsatt för fysiska och psykiska övergrepp, som straff för något som hände för länge sedan. Hennes man, Mike, försöker klara av livet med en försvunnen fru, ett barn att ta hand om och en poliskår och allmänhet som är övertygade om att han är en mördare.

Kommer aldrig mer igen är en okej deckare/thriller. Jag hade gärna sett att den fokuserat mer på Mike och hur han hanterar misstankarna och utvecklas, nu hoppar handlingen ganska snabbt framåt och det är lite oklart hur han går från nästan helt nedbruten till att börja leva ett nytt liv.

Boken är uppenbarligen inspirerad av de olika fall med kvinnor och flickor som hållits fängslade och som avslöjats under de senaste åren. Jag tycker dock att det är mycket irriterade att både gärningsmän och författare tycker att det är helt rimligt att snabbt mörda män för det de gjort i ungdomen, men kvinnan ska straffas med inlåsning och våldtäkt. Det blir visserligen en tydlig skildring av det misogyna samhälle vi fortfarande har, men det känns inte riktigt som om det är författarens mening.

Boken var ganska spännande och har ett visst "jag vill veta hur det går"-driv, men det finns många bättre böcker man kan läsa i stället. Gärna en där den kvinnliga huvudpersonen inte våldtas regelbundet. Eller alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar