tisdag 5 november 2013

Wolf Hall - Hilary Mantel

Thomas Cromwell växer upp som son till en alkoholiserad och våldsam smed. Han rymmer hemifrån i ung ålder och försörjer sig som soldat åt Frankrike och bankir och Italien. Så återvänder han till England och börjar jobba åt en kardinal, som jurist och allmän fixare. Hans skicklighet när det kommer till lagar, pengar och manipulation gör honom snart inblandad i projektet att skilja Henrik VIII från hans första fru så att han kan gifta sig med Anne Boleyn.

Den här boken har ju blivit tokhyllad både här och där så jag blev lite besviken när jag inte riktigt tyckte om den. Det känns som om det skulle varit bättre att läsa den på svenska, den har ett ganska komplicerat språk. En sak jag verkligen störde mig på är att det ofta var svårt att förstå vem det handlar om för tillfället. Det står bara han, han, han och så förstår man efter ett tag att det rör sig om tre olika personer. Den hoppar också en del fram och tillbaka i tiden på ett ibland otydligt sätt.

Jag tycker dock väldigt mycket om skildringen av tiden den utspelar sig i. Det är en spännande tid, Luther har påbörjat reformationen och även England håller på att bryta sig bort från den katolska kyrkan. Det är inte en tid som jag har så mycket koll på, vilket gör det svårt att veta hur sant det som skildras är, men boken känns väldigt genomarbetad.

Det är väldigt intressant med skildringen av upplösningen av äktenskapet mellan Henrik VIII och Katarina och hans nya äktenskap med Anne. Enligt den historieskildring jag hört tidigare bestämde han sig för att skilja sig och separerade därmed England från Rom och jag har alltid tänkt att det gick rätt snabbt. Här skildras det dock som en väldigt lång process, som till stor del drivs av Anne, fast besluten att bli drottning.

Överlag är bokens handling väldigt intressant, men den är ganska seg att läsa och som sagt lite rörig ibland. Jag tycker också att det är lite problematiskt med romaner som handlar om riktiga historiska personer då det är svårt att veta vad som är det som verkligen hände och vad som är författarens fantasier. Denna bok känns dock mycket genomarbetad så jag skulle tro att händelser, personer och materiella ting är som de var.

1 kommentar:

  1. Åh denna har jag spanat på länge, måste verkligen önska mig den i julklapp! Älskar hela Tudor tiden så denna känns som ett måste att läsa =)

    SvaraRadera