tisdag 27 oktober 2015

Top ten tuesday - Halloween!

Halloween närmar sig, och vad passar väl bättre då än en halloween-inspirerad Top ten Tuesday?
Veckans tema är "Halloween themed freebie -- your choice (ie. 10 best ghost stories, 10 things that scare you in books, 10 literary Halloween costumes, 10 vampire novels, 10 books that WILL scare you, 10 non-scary books for Halloween, 10 scariest covers, etc.)"

Jag kör på 10 LÄSKIGA SAKER I BÖCKER:

1) "Det är någon i ett mörkt sovrum som inte borde finnas där". Kanske ett monster, kanske en människa, kanske en klädhög som feltolkas. Nåt smyger iallafall kanske runt där man ska sova och skräms. Eller? Så jäkla läskigt med ovissheten. Praktexempel: Stephen Kings Geralds game.

2) Människor som i sorg utför ritualer för att väcka upp döda. Som i Jurtjyrkogården, den där vidriga spökhistorien om aphanden, Vinterfolket.. Det är ett ganska vanligt tema. Så himla obehagligt när det börjar släpas och knackas och krafsas utanför dörren och dumskallen som tänkte att en liten zombie kan väl vara mysigt inser att det är det inte alls, det är  VIDRIGT men det är för sent att ångra sig för nu står en väldigt död mormor på trappen och krafsar.

3) Överhuvud taget saker som håller på och krafsar och knackar på dörrar.

4) Isolering. Bästa exemplet: The Shining. När vägarna till hotellet börjar snöa igen och man vet att de kommer vara helt stängda i flera månader, och hotellet är fullt av spöken och det inte finns nån chans att de ska hålla sig lugna ända tills våren.

5) Källare, särskilt det där med att gå nerför en källartrappa.

6) Dockor. Så äckliga.

7) När lekar är spöklika eller när spöken leker. ÄÄÄÄckligt.

8) Spökhus.

9) Onda barn. Döda barn. Spökbarn. Zombiebarn. Barn är generellt läskiga.

10) När det spökar i teknikprylar. T ex när spöken håller på och ringer till folk.


(Saker som jag inte blir skrämd av: Monster (så fort det kommer nån tentakel slingrande så dör stämningen) och vampyrer (alltså, de är ju kul att läsa om men verkligen inte läskiga).

3 kommentarer:

  1. Jag kan nog faktiskt inte mer än hålla med här. Om allt. Inklusive oläskiga monster och vampyrer.

    SvaraRadera
  2. Fast ännu läskigare i film :-) I alla fall dockor...

    SvaraRadera
  3. bra lista! Håller med dig om typ allt. :) Dock gillar jag monster men det är nog sant... när tentakler är inblandade så är det mer kul än läskigt X)

    SvaraRadera