onsdag 14 oktober 2015

Vi kom över havet

På tjugotalet åker en grupp japanskor över till USA och sina väntande makar. De är sin tids postorderfruar och känner bara männen via brev och foton. Kvinnorna hoppas få bättre liv än i Japan, men de flesta blir lantbruksarbetare eller hembiträden. Deras liv flyter på, de får barn, lämnar sina män och försöker göra det bästa av tillvaron, tills andra världskriget börjar och Japan anfaller Pearl Harbor.

Vi kom över havet av Julie Otsuka är en fantastisk bok om en grupp vars öde det sällan talas om. Den är berättad ur ett ovanligt perspektiv, där de olika kvinnornas berättelser vävs samman och berättas som ett vi. Det ger en känsla av överblick och gör att det ryms enormt många öden i den korta boken, men det ger också ett visst avstånd till kvinnorna. Man läser om dem, men lär inte känna dem närmare. Samtidigt ger mångfalden ett djup i historien.

Boken är både lättläst och gripande. Jag läste ut den på en kväll för att jag verkligen ville veta vad som skulle hända. Den är inte särskilt lycklig och full med hårt slit och rasism, men den är väldigt, väldigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar