måndag 5 december 2011

Flyga högt - Katarina von Bredow

Det finns regler för hur man ska bete sig i en högstadieklass och det finns roller som man förväntas spela med i. Det vet Vendela, och även om hon irriterar sig på klassens självutnämda drottning Emelie och tycker synd om mobbade Line så är hirarkierna där för att stanna och går inte att göra något åt.
Det struntar Silja, som är ny i klassen, fullständigt i. Hon brakar in som en bulldozer, skaffar vänner i olika grupper, klär sig precis som hon vill och är inte rädd att säga ifrån. Hennes extremt starka och orädda personlighet och ifrågasättande attityd gör att mycket som har verkat orubbliga sanningar och tabun plötsligt kan ifrågasättas. Hon och Vendela blir vänner, vilket inte är oproblematiskt då Vendelas bästa kompis inte står ut med Silja, och inte vill ha någon förändring i klassens grupperingar.

Det är en bra bok, även om det kanske inte kändes HELT trovärdigt att Silja är så enormt oberörd av vad omgivningen tycker om henne. Det känns som att von Bredow har gjort mycket research inför boken, för den känns trovärdig både i dialogerna, hur karaktärerna umgås (på café, ff-fest med stulen sprit, via sms...) och hur sociala roller kan fungera i en grupp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar