måndag 26 december 2011

Hoppas - Åsa Anderberg Strollo

Jonna är sexton år och har sett fram emot jullovet. Hennes mamma, som aldrig brukar ha tid för Jonna har lovat att hon ska ta ledigt och att de två ska tillbringa flera dagar tillsammans och göra sånt som andra tonåringar gör med sina föräldrar. Strax före jul slås dock planerna i spillror när mamman får en resa av sin nya kille och utan att tveka drar iväg utomlands. Jonna vägrar fira ännu en jul framför tv'n med sin alkoholiserade mormor: hon tar tåget till Stockholm för att skaffa ett jobb, en bostad och börja ett självständigt liv.

Tyvärr har hon inga pengar. Inga kompisar. Hennes enda packning är skolväskan och kläderna hon har på sig. Hon hittar inte i Stockholm, har ingenstans att sova och det visar sig vara väldigt svårt att få jobb när man bara är sexton år och varken har telefon eller adress. Istället för det härliga, spännande storstadslivet Jonna har tänkt sig blir tillvaron en kamp. Hon upptäcker snabbt att hon är långt ifrån den enda som inte har någonstans att ta vägen, och får både hjälp och nya problem när hon träffar Elina, som bor i ett soprum tillsammans med en jättestor samling gosedjur, och Alex som skaffar sig husrum genom att ragga upp äldre män på krogen. För Jonna, som inte har några kompisar hemma, blir det oerhört stort att äntligen få höra ihop med jämnåriga tjejer och det gör henne ännu mer säker på att hon måste stanna i storstaden.

Dialogerna känns väldigt trovärdiga, och man känner verkligen med karaktärerna. Både historien och personerna är trovärdiga och minnesvärda och trots all misär är det en väldigt fin bok som är spännande tills sista sidan.

Hoppas är utgiven på Gilla böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar