tisdag 6 december 2011

Alla monster måste dö!


Alla monster måste dö, av Maguns Bärtås och Fredrik Ekman.

Den kvinnliga guiden i brun uniform och skärmmössa talar till oss genom megafon.
Hon sveper med armen och säger att bergstopparna på det heliga revoutionära
berget alltid är snötäckta. När vi pekar på bergen och säger till guiden att de
faktiskt inte är snötäckta tittar hon snett förbi oss och upprepar orden:
Bergstopparna på det heliga revoutionära berget är alltid snötäckta.


2008 deltog Magnus Bärtås och Fredrik Ekman i en gruppresa till Nordkorea. När de kom hem skrev de Alla monster måste dö, en skildring av en absurd resa, strängt regisserad och detaljplanerad. Resenärerna övervakas ständigt av två guider (varav en förmodligen var polis). De får bara fota det som guiderna tillåter, får inga riktiga svar på sina frågor och har ingen möjlighet att närma sig folket. De får se storslagen natur, absurda stadiumshower och en enorm filmstudio.
Författarnas upplevelser från resan varvas med fakta om historian, livet och politiken i Nordkorea. Man får bland annat lära sig att Kim Jong Il var extremt filmintresserad och såg spelfilm som ett utmärkt propagandamedel. För att få bästa möjliga resultat lät han 1978 kidnappa två sydkoreanska stjärnor, regissören Shin Sang-ok och skådespelerskan Madame Choi. De fick obegränsade resurser till att göra film med de rätta revolutionära idealen men levde som övervakade fångar i åtta år innan de lyckades fly.

Det här är en enormt intressant bok om ett land som få utomstående har sett med egna ögon. Ibland blir man full i skratt, det är mycket som bara känns knasigt (som att Nord- och Sydkorea fram tills för ett par år sedan förde ljudkrig mot varandra över ingemanslandet DMZ mellan länderna. Nord spelade revoutionär oprea, Syd spelade koreansk popmusik). Sen läser man om fångläger, omfattande kidnappningar och fattigdom och sätter skrattet i halsen - det här är ju på riktigt.

(Bilden föreställer Pulgasari, Nordkoreas version av Godzilla).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar