onsdag 29 augusti 2012

Döden på en blek häst - Amanda Hellberg

Maja Grå har förmågor som inte alla har. Det händer att de döda kontaktar henne. Det händer ofta.

Majas mamma har varit försvunnen i tio år, och har nyligen hittats mördad i Brighton. Polisen står handfallen, det finns inga vittnen och inga spår efter mördaren. Det verkar som om det enda som kan föra utredningen framåt är Majas krafter, men andarna är inte alltid särskilt samarbetsvilliga och skrämmar oftast Maja från vettet.
   När hon börjar sitt nya liv i Storbritannien, som konststudent vid ett universitet i Oxford känner hon snart av att något är fel på elevhemmet. Kanske finns det någon sanning i skräckhistorierna som studenterna berättar för varandra om häxans förbannelse som tog fyra unga kvinnors liv i ett för länge sedan glömt studentrum. Samtidigt är studentlivet krävande. Maja kämpar med lektionerna, där hon känner sig underlägsen sina begåvade klasskamrater. Hur mycket hon än försöker verkar det inte som om hon ska klara av att hålla samma nivå och takt som de andra, och läget blir inte direkt bättre av att en av kursarna beter sig minst sagt obehagligt.
   Jag gillar det här! Ett höstruskigt Oxford, studentliv och spöken som faktiskt är läskiga (jag brukar ofta bli besviken på skräckböcker för att jag helt enkelt inte blir särskilt rädd). Här finns både en krypande, obehaglig stämning och plötsligt uppdykande skräckfilmseffekter, och dessutom vältecknade karaktärer med djup.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar