torsdag 16 augusti 2012

En tid för mirakel

En tid för mirakel - Karen Thompson Walker
Jorden har börjat snurra långsamare. Dygnen blir allt längre, ingen vet varför och det verkar inte finnas något att göra för att stoppa utvecklingen. Många har svårt att klara av att leva i en värld där många dagar i streck är mörka som natten. Konflikter uppstår mellan de som vill följa naturens dygn och de som vill hålla fast vid det traditionella klockdygnet. Växter och djur får allt svårare att klara sig.
   Julia är tolv år och har fullt upp med att klara sig igenom mellanstadiet. Hon växer upp i tid av förvirring och rädsla där ingen har några svar att ge, men samtidigt pågår ett någotsånär vanligt liv med skola, vänner som sviker, en första kärlek och problem i familjen. Steg för steg blir det allt mer omöjligt att hoppas på att det finns en räddning, men livet måste ändå fortsätta på något sätt.
   Det här är verkligen inte en barnbok, jag skulle inte direkt kalla det för ungdomsbok heller. Det är en dystopi sedd genom ett barns ögon, en uppväxtskildring i skuggan av en enorm katastrof. Det är en historia som är både skrämmande och vacker, och boken är mycket läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar