måndag 10 september 2012

Inlåsta - Emma Donoghue

"Lyssna nu då. Det vi ser på teve är... det är bilder på verkliga saker". 
Det är det konstigaste jag nånsin hört. 
Mamma sätter handen för munnen.
"Så Dora är verklig på riktigt?"
Hon tar bort handen. "Nej, förlåt. Många saker på teve är påhittade bilder - Dora är till exempel bara en teckning - men de andra människorna, de med ansikten som ser ut som du och jag, de är verkliga."
"Verkliga människor?"
Honb nickar "Och platserna är också verkliga, som bondgårdar och skogar och flygplan och städer..."
"Nää." Varför luras hon med mig? "Var skulle de få plats?"
"Där ute" säger Mamma. "Utanför". Hon knycker bakåt med huvudet. 
"Utanför sängväggen?" Jag stirrar på den.
"Utanför Rummet".

Jack och Mamma bor i Rummet. Rummet är ungefär tio kvadratmeter stort, och där finns hela Jacks värld och allt han behöver. Där finns teven, och Mattan och Sängen och Äggormen de byggt av äggskal. Det finns ett litet kök och ett badrum med badkar. Det finns ett takfönster, och genom det kan man se Guds ansikte lysa ibland. Dörren finns också, men den går bara att öppna om man vet den hemliga koden, och det gör inte Jack och hans mamma. Det är det bara Svarte Man som gör, och han är inte snäll.
   Jack har levt hela sitt liv i Rummet och nu när han är fem år försöker hans mamma förklara för honom att det finns en värld där utanför. Hon har själv levt i den, ända tills Svarte Man stal henne på en parkeringsplats utanför ett college och stängde in henne i rummet. Jack kan inte och vill inte förstå. Rummet är världen, och världen är inte dålig. Hur kan det finnas ett Utanför, och hur kan det vara möjligt att det finns andra människor? Mamman längtar ut, men rummet är tätt och ingen kan höra när de skriker. 
   Vi ser hela berättelsen genom femåringens ögon, en intelligent femåring som växer upp under extrema omständigheter. Det är sorgligt, men det är också fint att läsa om hur mamman skapar ett helt liv med mycket små resurser, och det är spännande utan att vara en thriller. Det var extremt svårt att sluta läsa, helst hade jag velat sträckläsa hela boken på en gång men sånt har man ju sällan tid med. Högt betyg till Inlåsta m a o!

(Katten på bilden är lånad, och var bara instängd en liten stund igår i sin transportbur).

1 kommentar: