måndag 19 november 2012

Turkiska transvestitmord

Profetmorden av Mehmet Murat Somer är en deckare som utspelar sig i Turkiets transvestitvärld. Flera transvestiter hittas mördade och huvudpersonen, föreståndare för en av Istanbuls främsta transvestitklubbar, tycker inte att polisen tar morden på allvar. Hen börjar själv utreda brotten, en utredning som för hen till olika delar av Turkiet och till olika samhällsskikt.

Som deckare betraktat tyckte jag inte att boken var särskilt speciell. Det som verkligen fastnat är persongalleriet och skildringarna av Istanbul. Vi var på en bokbloggsträff med författaren (som var mycket rolig att lyssna på) och han förklarade att han velat visa att transvestiter är människor som alla andra. Det har han både lyckats och misslyckats med. Alla transvestiter som förekommer i boken är prostituerade och överdramatiska. Men samtidigt charmiga. Huvudpersonen känns mest dryg och väldigt otrevlig mot sina vänner, som dock verkar älska hen. Det finns också en del intressanta bikaraktärer bland männen som köper sex av transvestiterna. Boken framställer det som om det är vanligt och accepterat i Turkiet att män går på transvestitklubbar och köper sex, vilket jag (fördomsfullt) har lite svårt att tro, framför allt acceptansen.

Överlag var boken en lättläst och lättsmält liten historia som jag kan rekommendera. Till skillnad från kalla svenska deckare med deprimerade kommissarier är den annorlunda och rolig och personerna växer på en.

Jenny har också recenserat denna bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar