tisdag 31 mars 2015

Brittisk överklass

Storbritannien är ett fascinerande land, fyllt med gammal adel, gamla seder och gamla hus. I Ladies av Johan Hakelius skildras tio brittiska ladies och deras liv och kärlekar. Flera är rika amerikanskor som gifter sig med fattiga lorder i ett utbyte av pengar och titlar, många var kända som stora skönheter och alla levde de annorlunda liv. De flesta av historierna utspelar sig under tidigt nittonhundratal och de flesta av kvinnorna är nu döda.

Jag önskar att jag tyckte bättre om boken än jag gjorde. Många av kvinnorna hade det besvärligt i livet och hade svårt att hitta och hålla kvar kärlekar och vänner. Det som utifrån kan tyckas vara fantastiska liv verkar inte alltid leva upp till ytan. Dock tycker jag att författaren ibland har en något nedlåtande ton och ofta utökas berättelsen till folk i omgivningen och huvudpersonen försvinner iväg. Det känns som om Hakelius inte riktigt tycker om alla kvinnor han skriver om, vilket känns märkligt då han ju faktiskt valt att skriva om dem.

Mina favoriter att läsa om var Vita Sackville-West, känd för sin trädgård vid Sissinghurst, Sylvia, ranee av Sarawak och Deborah, hertiginna av Devonshire och den minst kända av Mitford-systrarna, förmodligen för att de alla tre verkar ha varit ganska lyckliga. Om de övriga kommer jag mest ihåg att de gifte sig ett otal gånger och aldrig verkar ha varit riktigt nöjda. Vackra gamla hus och udda vanor väger inte riktigt upp tråkigheterna. Det är dock intressant att läsa om en försvunnen tid, som ändå inte var så länge sedan.

Denna bok är nog främst för dem som är väldigt intresserade av Storbritannien och dess överklass. Jag känner mest för att utropa revolution och befria alla från konventionens bojor. Men det är ju också en bra känsla att ha efter avslutad läsning.

måndag 30 mars 2015

Mitt bibliotek är roligare än ditt!!

 
Stadsbiblioteket har alltid massor av böcker på display, sorterade efter olika mer eller mindre väntade teman. Det brukar vara "Nya böcker", "Mat och dryck", "Utländsk litteratur", "Om Uppland"... typ så. Nu har de överträffat sig själva (och alla andra bibliotek?) med rubriken
"Pip pip, blubb blubb, sss sss"
Det betyder tydligen "Böcker om fåglar, fiskar och ormar".
 
Har jag nämnt nyligen hur mycket jag älskar bibliotek??

onsdag 25 mars 2015

Obegripliga spökerier

The turn of the screw - Henry James.

En ung kvinna kommer till ett gods på landet för att arbeta som guvernant åt två små barn, men någonting står inte rätt till. Hon börjar se spöken, men ingen annan ser något. Barnen verkar vara inblandade, kanske rent av besatta, men förnekar att något pågår. Det hela slutar med minst lika många frågetecken som det började med, och jag sitter förvirrad och undrar varför detta räknas som nån slags klassisk spökhistoria. Inte läskig, inte intressant, knappt ens begriplig.

tisdag 24 mars 2015

Top Ten Tuesday - Barndomsfavoriter

http://www.brokeandbookish.com/p/top-ten-tuesday-other-features.html
Jag är ju svag för att fylla i listor, men har av nån anledning aldrig hängt med på Top Ten Tuesday förut. Men bättre sent än aldrig!
Veckans fråga är Top 10 Books From My Childhood (Or teen years) That I Would Love To Revisit. Inte helt lätt att välja bara tio, men jag gör ett försök. Utan inbördes ordning:

1)   Lilla huset på prärien-böckerna, Laura Ingalls Wilder.
2)   Ronja Rövardotter, Astrid Lindgren.
3)   Bella och Gustav, Eva Eriksson.
4)   Sanne Gatubarn, Mecka Lind.
5)   Lillasyster kanin, Ulf Nilsson.
6)   Kulla Gulla-böckerna, Martha Sandwall-Bergström.
7)   Skicka en panda, Orbach.
8)   Juliane och jag, Inger Edelfeldt. En stor favorit från tio års ålder och framåt. Har läst den oräkneliga gånger.
9)   Barnens svenska historia
10) Millan-böckerna, Antoinette Baker 

Mitt positiva liv - Andreas Lundstedt

Andreas Lundstedt har tillsammans med Cecilia Blankens skrivit en bok om att leva med en hemlighet som är så stor och tung att den nästan inte går att bära. I många år kämpade han ensam mot ångest och självförakt efter att ha fått en HIV diagnos innan han äntligen vågade berätta och acceptera.
En välskriven biografi som lyckas vara både rolig och hjärtskärande.

måndag 23 mars 2015

The boy in the striped pajamas - John Boyne

The boy in the striped pajamas är en lite annorlunda vinklad berättelse från andra världskriget.
Bruno är nio år när han tillsammans med sina föräldrar och sin hopplösa storasyster tvingas lämna sitt älskade hus i Berlin och flytta till ett betydligt sämre hus nånstans på vad han gissar är landsbygden. Bruno vet inte, för ingen berättar någonting för honom (och han verkar inte vara särskilt smart). När han blir uttråkad och börjar utforska omgivningen träffar han en pojke, som går runt i pyjamas mitt på dan. Pojken befinner sig på andra sidan om ett högst stängsel, och han är så märkligt smal. Bruno och pojken börjar prata, och snart är de kompisar som ses nästan varje dag vid staketet.
Det känns lite nytt att se den här hemska delen ur historien genom ett barns ögon, men jag kan inte riktigt komma över att jag tycker att Bruno - även om han växt upp extremt skyddat och bland nazister - är otroligt naiv för att vara nio. Jag hade köpt det mer om han var typ fem år gammal. Det hade varit betydligt mer intressant att läsa en bok på samma tema, alltså om hur livet kunde se ut för ett barn till en naziofficer om barnet hade förstått åtminstone litegrann av vad som pågick omkring. Nu blir det tyvärr ganska poänglöst, om än lite rörande.

söndag 22 mars 2015

Standarddeckare 1A

En sextonåring hittas mördad i Västerås och Rikskriminalen kallas in för att lösa brottet. Samtidigt är den tidigare rättspsykologen i stan för att sälja sin mammas hus. Han börjar hjälpa till med utredningen fast han egentligen är ointresserad och snart pekar alla ledtrådar mot gymnasiet hans far byggde upp.

Det fördolda av Hjorth och Rosenfeldt är en driven deckare som man snabbt dras in i och sträckläser för att få veta hur det går. Men varför väljer de att befolka boken med så tråkiga och sviniga män? Rättspsykologen Bergman är ett sexmissbrukande praktarsle som får ta alldeles för mycket plats, chefen för Rikskriminalen har visserligen en intressant metadiskussion om hur han inte vill bli en klassisk operalyssnande, alkoholiserad kommissarie, men är ändå tråkig och det finns gott om andra karaktärer i boken som kunde varit trevligare och/eller intressantare. Inte heller kvinnorna i boken är särskilt bra skildrade, ingen av dem får något djup.

Händelseförloppet är deckarstandard, den som verkar uppenbart skyldig är förstås inte det, viktiga vittnen dör innan polisen hinner prata med dem. Det är i alla fall inte en seriemördare med brutala, rituella metoder, alltid något. Det finns betydligt bättre deckare, men denna duger för en stunds förströelse.

fredag 20 mars 2015

Ringa till det förflutna

Direkt efter att jag läst ut Attachements började jag på ytterligare en bok av Rainbow Rowell. Landline var bättre, men det är fortfarande inte i närheten att beröra mig som Eleanore & Park gjorde.

Här får man följa Georgie, som skriver manus för tv-serier. Hon och hennes partner har äntligen fått chansen att pitcha sin egen idé, något de har väntat hela sina yrkesverksamma liv på. Problemet är bara att pilotavsnittet måste vara färdigskrivet aldeles strax. Och att det är jul. Familjen har redan biljetter till svärföräldrarna på andra sidan kontinenten, och hennes man Neal vägrar ställa in resan. Han tar barnen och drar, och Gerorgie börjar fundera på om hon har förstört allt. Är de verkligen lyckliga? Neal är alltid lite irriterad på henne, och hon känner det som att hon alltid gör honom besviken. Ensam i stan försöker hon hålla modet uppe och kasta sig in i en hektisk jobbperiod. Helt oväntat upptäcker hon ett sätt att kommunicera med Neal förr i tiden, en den unge Neal hon först lärde känna - men innebär det att hon kan rädda sitt äktenskap eller att hon kommer förstöra alla chanser till ett lyckligt liv?

En ganska rak och vardaglig historia, med lite lite magi. Söt bok med välskrivna karaktärer (och mopsar! Det är alltid bra med mopsar).

torsdag 19 mars 2015

Frågor till bokbyte!


Jag har hakat på ett bokbyte arrangerat av Boklusens Bokblogg. Så kul! Det går ut på att man ska skicka ett paket till en tilldelad bokbloggare, innehållande en ny bok och allt annat nice som man kan pressa ner i ett postens gröna kuvert storlek L.
Alla deltagare har ombetts svara på ett gäng frågor för att de hemliga bokvännerna ska ha en chans att gissa vilken bok som kan passa i paketet, och här kommer mina svar.

Först och främst: vi är två stycken som bloggar här på Boklandskap. Jag som är med i bokbytet heter Jenny, och alla mina inlägg är taggade med mitt namn. 

# Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Jag är inte så hård på genrer, jag gillar de flesta faktiskt. Dock läser jag mycket ungdomsböcker/YA. Jag gillar böcker med övernaturliga inslag, men gillar verkligen alla genres förutom deckare.


# Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Jag älskar Stephen King.  Kan lätt prata nonstop i en halvtimme om allt jag älskar med the Stand (både boken och filmen). Har absolut inte allt trots ca två hyllmeter, men jag har ju en hel del. Jag har inte hunnit med att köpa nåt nytt de senaste åren (min nyaste är Under the dome), så jag har t ex inte läst uppföljaren till the Shining än. Köper numera bara Stephen King-böcker på engelska.
Jonas Gardell (där har jag nog det mesta), JK Rowling (är nöjd med min samling), Jan Guillou (har tillgång till allt jag kan önska mig redan). Rainbow Rowell är en ny favorit, och jag har läst alla hennes böcker också.

# Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Ca 50% på engelska.

# Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Ja, nästan bara på engelska, och bara i digitalt format i mobilen. Vill inte äga några böcker på cd eller så.

# Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Stephen King på engelska, Jonas Gardell... ja det är väl det. Försöker få en komplett samling av Antoinette Bakers barnböcker om Millan (saknar Millan i magiska bergen) men det är lite som att leta efter den heliga graalen, dvs jättejättesvårt att hitta.

# Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Nästan allt jag har läst finns i min läst-lista på boktipset. Det verkar inte gå att söka i listan, men man kan klicka på titel eller författare högst upp så kommer de i alfabetisk ordning iallafall. Det går också att sortera efter betyg, kanske kan det vara till hjälp för den som ska lista ut vad jag gillar att se vad jag har gillat förut.
På min goodreads-sida finns en lista (en jättelång lista) på böcker jag vill läsa. Det är verkligen inte ALLT jag vill läsa, det som finns med där är sånt som inte går att låna på mitt lokala bibliotek (de har jag i en anteckningsbok) och som jag tänker att jag kanske ska köpa nån gång eller få tag i på nåt annat sätt. Men det kan kanske ge en del tips? Det går att se lästa böcker där också, men jag har inte lagt in lika många som på boktipset.

# Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Underhållning! Jag vill först och främst ha kul när jag läser, men det är såklart extra bra om man kan lära sig nåt nytt samtidigt. Böckerna får gärna vara spännande, och jag uppskattar verkligen bra skrivna karaktärer som känns som verkliga, mångsidiga människor. I historiska romaner vill jag ha så mycket fakta om tiden det utspelar sig i som möjligt.

# Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Blir uttråkad av pusseldeckare, och är faktiskt inte så intresserad av deckare över huvud taget. Bara om de handlar om jakten på seriemördare eller liknande, det måste vara skitläskiga mördare och riktigt spännande. (Typ Karin Slaugters böcker, Hannibal Lecter-böckerna... den typen är riktigt kul att läsa ibland).
Jag har också lite svårt för böcker som är uppenbart skrivna för att vara roliga, alltså när det är för uppenbart att författaren ansträngt sig för att vara vitsig hela tiden. Jag gillar ju att en bok är rolig, men inte när den liksom klassas som "humor" och det står "du kommer skratta ihjäl dig!" på omslaget. Jag har t ex inga planer på att läsa Hundraåringen.
Jag gillar inte BOATS, mest för att jag stör mig på att de ofta är så dåligt skrivna. Alla har typ samma språk? Är generellt ganska ointresserad av biografier, men om de handlar om nån spännande person så kan det vara kul. Jag är ganska trött på YA-trilogier som innehållar triangeldraman, men det är ingen dealbreaker om det är en bra bok i övrigt.
Gillar skräck, men ogillar när det handlar om monster. Jag blir faktiskt jättebesviken om det visar sig att den okända ondskan är ett monster. (Mardrömsmonster: nåt tråkigt från rymden, samt alla med tentakler). Jag har aldrig läst sci-fi (men kanske borde?). Det är inget aktivt val, det har bara blivit så.

# Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Jag tycker nog att jag är ganksa mångsidig redan, men en författare som jag har tänkt läsa är Klas Östergren. Har inte sett filmen Gentlemen, men trailern såg väldigt lockande ut.

# Vad gör du helst på fritiden?
Läser, kollar på tv eller film, äter god mat, dricker vin, klappar nåt gulligt djur. Gillar även pyssel och handarbete i alla former. Ritar, stickar, syr... i perioder.

# Samlar du på något?
Grejer med flamingomotiv. Örhängen. Ringar med motiv, typ djur och döskallar och annat roligt. Accessoarer i allmänhet. Nagellack.

# Favoritfärg?
Rosa.

Tv-serier som du uppskattar?
Älskar serier i skolmiljö t ex Freaks & Geeks, Mitt så kallade liv, BUFFY.
Övernaturligt är kul, t ex True Blood, Riget, Carnivale.
Twin peaks är fantastiskt.
Historiska draman, t ex Fru Marianne och Tre Kärlekar.
Svenskadramaserier, t ex Upp till kamp.
Greys anatomy och Criminal Minds.
Girls!!
Ser Jordskott och älskar att kritisera allt som är dåligt med den och skrika "TROLL" så fort nåt trollrelaterat dyker upp.

# Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Älskar 80tals highschoolfilm, typ Breakfast club och Girls just want to have fun.
Jawbreaker och Mean girls. Musikalfilmer!! Skräckfilm, men det måste vara nån som man blir rädd för. Svenskt drama brukar ofta vara bra, men polisfilmer kan också slinka ner (t ex Johan Falk).
Tecknat.

# Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Dricker båda, men föredrar te. Alla smaker. Fruktigt är gott. Gillar nya och lite knäppa smaker, gillar inte rabarber och grädde. Har tänkt lära mig att uppskatta rökta teer mer, men har inte kommit mig för att köpa hem det.

# Vilket slags godis tycker du bäst om?
Choklad. Men också sura grejer, saltlakris/salmiak (inte sötlakrits!), och typ allt sött lösgodis. Jag gillar egentligen allt godis, förutom sötlakrits.

# Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket?
Bajs? Nej, allvarligt talat, jag tror inte att jag skulle avsky något som en rimligt funtad bokvän skulle komma på att skicka :) Skulle vara lite trist att få en bok jag redan har, men sånt kan ju hända och det är ju ingen katastrof.

# Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket?
Kanske en kul accessoar. Godis. Nåt flamingo- katt- eller elefantmönstrat.En svinbra bok :) Kanske ett fint bokmärke (med nåt djur på! Är alltså helt besatt av djur).

# Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Nä, mina enda födoämnesval är Ingen kyckling och Ingen koreander. Och det tror jag inte att man behöver oroa sig för här... (Obs: skicka inte kyckling. Det skulle jag avsky).

# Vilka böcker har du olästa i bokhyllan? Som du ogärna vill få dubbelt av...
Ett par stycken är det.... De jag minns på rak arm är Graceling - Kristin Cashore, Ensam i Berlin - Hans Fallada och Wicked girls - Alex Marwood.

# Inslag jag gillar i romaner:
Highschool-miljöer. 70-, 80- och 90-tal. Övernaturliga grejer.Magi. Spöken. Vampyrer. Tvillingar. Tjejgäng. Vänskapsskildringar. Coming-of-age storys (helst inte om killar dock, är mer inne på livshistorier om tjejer just nu), djur (som inte dör eller blir skadade, är extremt djurnördig) , dystopi - kanske särskilt sånt som handlar om smittsamma sjukdomar som slår ut samhället (typ Pestens tid), folklore, barn som berättarröst, allt som påminner om Cirkeln (läste ut trilogin för andra gången nu och har abstinens. Illustrationer!

Ny Rainbow Rowell

Jag har tyckt jättemycket om Rainbow Rowells tidigare romaner Eleanore & Park och Fangirl. Attachments är, i jämförelse med de två, något av en besvikelse. Den är absolut inte dålig, men jag tycker inte att jag fick samma kontakt med huvudpersonerna här - och story var inte särskilt intressant.

Det är sent 90-tal, och Lionel jobbar natt på en tidning. Hans arbetsuppgift är att läsa de anställdas mail i jakt på sånt som bryter mot företagets policy och säkerhetsregler, och på så sätt hittar han väninnorna Jennifer och Beth. De bryr sig överhuvdtaget inte om några mailregler, utan använder epost som en chatt där de skvallrar om kollegor, våndas över familjetillställningar och sina förhållanden, och snackar om den där söta killen som Beth upptäckt i fikarummet. Lionel kan inte sluta läsa tjejernas mail, och börjar bli förälskad i Beth. När han förstår att han ÄR den söta killen vet han inte vad han ska göra. Går det att berätta att han har tjuvläst privata samtal en lång tid? Kan han ta kontakt med henne utan att någonsin avslöja det, eller kommer det leda till en livslögn?

Boken var söt, med sympatiska om än lite ytligt tecknade karaktärer. En gullig mellanbok att vila hjärnan i en stund.

tisdag 17 mars 2015

Loppisfynd!

Helgens loppisfynd bestod, som så ofta, av böcker.
Titta Madicken det snöar - Astrid Lindgren och Ilon Wikland
En serietecknares dagbok - Martin Kellerman
Tårtgeneralen - Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Sighsten - Sighsten Herrgård och Carl Otto Werkelid

måndag 16 mars 2015

Äntligen den femte systern

Äntligen har jag läst boken om Helen Walsh, den femte av döttrarna Walsh och den sista som fick en egen bok. Marian Keyes är chic-litens drottning och i The mystery of Mercy Close når hon nästan upp till sina tidigare nivåer. Kanske är det jag som ändrat smak, men på senare tid har jag inte blivit lika förtjust som jag blev i hennes tidigare böcker, framförallt Sushi för nybörjare.

Helen Walsh är privatdetektiv och deprimerad. Irland är i ekonomisk kris och hon har svårt att hitta jobb och depressionen underlättar inte. Så kommer hennes expojkvän med ett jobberbjudande: hitta den försvunne medlemmen i pojkbandet Laddz innan deras återföreningskonsert om en vecka.

Saker jag verkligen gillar med boken, och med andra Keyesböcker: att vi får träffa samma karaktärer i flera böcker, från olika perspektiv. Att de behandlar svåra frågor som depression, missbruk och sorg utan att bli tråkiga. Att de ändå alltid slutar bra. Tyvärr är denna som sagt inte lika bra som de tidigare. Den känns deppigare, istället för att utspela sig under den ekonomiska boomen är det kris och folk har svårt att klara sig. Boken känns färglös och griper inte riktigt tag.

I alla tidigare böcker om familjen Walsh har den som det för tillfället handlat om framstått som den vettigaste och övriga systrar har framställts i mindre smickrande dager. Gemensamt för dem alla har varit att Helen är den konstigaste, den mest själviska och den som är minst omtyckt. Tyvärr verkar en del av detta leva kvar i hennes egen bok, hon känns helt enkelt inte jättesympatisk. Men trots detta kan jag verkligen rekommendera den för alla som har läst de andra. Man vill ju verkligen veta hur det går för familjen Walsh.

Småstadspanik

Panic, av Laruren Oliver, utspelar sig i en liten håla, Carp, där inget händer och som alla längtar bort ifrån. Heather har precis slutat high school, och som traditionen bjuder i stan börjar spelet Panic: en lek på liv och död där deltagarna utmanas att testa sina gränser för chansen att vinna en summa pengar stor nog att ta dem långt ifrån hopplösheten i Carp. Heather hade inte tänkt delta, men anmäler sig på impuls när hennes pojkvän oväntat sviker. Dodge har tänkt igenom det hela mer noggrant. Hans syster var finalist i spelet för några år sedan, och skadades svårt. Nu är hämnd allt Dodge kan tänka på.

Idén låter ju ganska bra, men det här var den svagaste Lauren Oliver-romanen jag har läst. Själva spelet är dumt, och det känns otroligt att det kunnat pågå i många år utan att föräldrar, poliser, myndigheter, VUXNA kunnat stoppa det. Tonåringar skadas för livet, dör till och med, och varje år tycker nya ungdomar att det är en bra lek, och de vuxna står handfallna med endast en vag aning av att det nog pågår nåt skumt i stan. Karaktärerna är statiska, det händer inte mycket med dem under berättelses gång. Dodge är oerhört enkelspårig och tröttsam. Heathers vän Nat är så osympatisk att jag först inte fattar varför de är vänner, men sen börjar jag gilla att just det faktum att hon är så ologisk, konstig och egoistisk faktiskt får henne att kännas som en riktig människa. Heather själv kommer till en del insikter, om än plågsamt långsamt.
Boken var verkligen inte tråkig, men jag stördes av att karaktärerna var för platta och enkelspåriga. Det bästa med boken är skildringen av en miljö präglad av fattigdom, missbruk och uppgivenhet och vad det gör med människorna i den. Carp är kanske den bästa karaktären i Panic.

Bokbloggsjerka 13-16 mars



Jag tror inte att vi som bloggar här på Boklandskap har varit med i Bokbloggsjerkan nån gång? Känns som att vi är de enda i bokbloggarvärlden som har missat detta, och så kan vi ju faktiskt inte ha det. Bättre sent än aldrig!

Den är veckan är frågan "Hur hinner du läsa så många böcker"?
Jag tycker inte att jag hinner så många längre! Annat var det när jag pendlade mellan Uppsala och Solna varje dag, då fick jag ju två timmar ren lästid varje dag och hann alltid ta mig igenom mer än hundra böcker per år. 2009 blev det 209 st, det är nog rekord - och jag förstår inte riktigt själv hur det gick till.
Men för att svara på frågan så beror det till allra största delen på att jag läser väldigt snabbt. Utöver det så är det såklart viktigt att alltid ha en bok med sig i väskan för att kunna ta tillvara på all potentiell lästid och fylla de där vänta-på-bussen-minuterna med några sidor. När jag var barn läste jag gärna samtidigt som jag tittade på tv, men nu när både böcker och tv-serier blivit mer komplicerade tror jag det skulle vara svårt.
Jag läser egentligen helst pappersböcker, men kompletterar med ljudböcker när jag promenerar till jobbet, shoppar, städar och tränar. (Ibland får ljudböckerna konkurrens av podcasts, det går i perioder det där). Jag tycker att de flesta ljudböcker är inlästa olidligt långsamt, så jag kör dem ofta på dubbla hastigheten i telefonen. (Hetsigt, jag vet.. Men man hinner fler!)

söndag 15 mars 2015

Cirkelmaraton

När jag hade läst om Cirkeln för tredje gången sträckte jag mig genast efter Eld och fortsatte mysa runt i Engelsberg. Det var andra läsningen av boken, och den var precis lika bra som första gången. Jag tror att Eld är min favorit i serien. Relationerna mellan häxorna i cirkeln utvecklas, samtidigt som den magiska världen känns "lagom" stor (jag tycker att det blir lite för invecklat och lite för många nya karaktärer i Nyckeln).

...vad jag gjorde när jag läst sista sidan i Eld? Hämtade Berättelser från Engelsfors från bokhyllan såklart. Den blev lite extra bra när man läste den precis efter Eld. Ett litet lyxigt extraavsnitt :)

torsdag 12 mars 2015

Terry Pratchett

Blev så ledsen när jag såg idag att Terry Pratchett har dött. Han är en av de bästa författarna och hans Skivvärld måste vara en av de mest genomarbetade skapelserna inom litteraturen. Jag älskar hur alla böckerna hänger ihop, även när de handlar om händelser i helt olika delar av världen. Och så är de smarta och roliga. Det finns planer på att hans dotter ska fortsätta skriva om Skivvärlden, men just nu känns det bara som om en dörr till ett magiskt land har stängts. Tur att böcker inte dör.

måndag 9 mars 2015

Bortskämd överklass

Stackars lilla rika flickan Timotej (Timmy) af Lilja tvingas flytta till London med sin mamma och styvfar. Där får hon en egen lägenhet, börjar gymnasiet och får nya vänner. Alla killar blir kära i henne, hennes älskade storebror kommer och hälsar på regelbundet och när inte hennes superrika pappa tar med henne på dyra restauranger gör hennes ganska superrika styvfar det. Och det enda Timmy gör är att tycka synd om sig själv.

Jag har väldigt svårt att känna något för huvudpersonen i Kär i kärleken av Lina Forss. Hon är så självupptagen och blind för sina privilegier. Hon är ointressant och gnällig och det är svårt att förstå varför folk vill hänga med henne. Hon är så självupptagen och sjukt irriterande. Förutom att Timmy får nya kompisar snabbt blir också typ alla killar kära i henne. Hon har dock svårt att skilja på kärlek och sex, och det är väl i princip det boken handlar om. Det känns dock inte som att hon kommer till några större insikter.

Miljöskildringarna är ganska översiktliga och lämnar läsaren utan sammanhang. Har man inte koll på London är det svårt att förstå var man är. Lyxiga och fattiga miljöer skildras likadant och det mesta känns ganska tråkigt. Boken lyckas varken skildra en "normal" uppväxt eller ett lyxliv i London. Den känns helt onödig, det finns så många bra historier där ute.

lördag 7 mars 2015

Omläsning!

Efter att ha sett filmen Cirkeln fick jag en så enorm lust att läsa om böckerna. Så det gjorde jag!
Det var tredje gången jag läste Cirkeln, och halvvägs igenom tänkte jag "den här boken kommer jag läsa om fler gånger, helst snart!" Ett ganska bra betyg va?

fredag 6 mars 2015

Äntligen fredag!



Den tar de svagaste först

"Den tar de svagaste först.
Den höll honom fast med enkelhet, lekte med honom och han kunde se den nu trots att han blundade. Den var innanför hans ögonlock. Han skrek, men skriet fastnade när den trängde sig in i hans mun och ner i hasen. Nåjdens ord ekade i hans huvud medan den fyllde honom: "Nu ser du Nu tillhör den dig". 
Familjen Billgren lämnade storstan övertygade om att barnen skulle få en tryggare uppväxt ute på landsbygden. De hade fel. Ryktena påstår att något som varit bundet till denna värld i över 150 år lever i mörkret..."

Ny svensk skräcklitteratur är en sak jag inte kan motstå. Egentligen är det konstigt, för genren gör mig nästan alltid besviken. Tyvärr blev det så även denna gång. Parasitus har mycket som jag tycker omatt läsa om: en fara som smyger sig på långsamt, familjerelationer som prövas i kris, hemligheter som bevarats i generationer, monster som inte visas upp och förlorar sin mystik utan som får vara just mystiska. Dock har jag svårt att bry mig om huvudpersonerna. De beter sig för dumt för många gånger, och det känns inte som att man får lära känna dem på djupet. Jack, pappan i familjen, kan inte se ett hus utan att springa rakt in i det, oavsett om han vet att någon nyss blivit mördad där inne eller ej. Det är lite för många upprepningar, jag vet inte hur många gånger det förklaras att en nåjd är en schaman, och hur poliserna hanterar situationen då en död kropp ska identifieras av en närstående är minst sagt märkligt. Jag gillade att jag inte hade en aning om hur det skulle sluta, och jag gillade miljöbeskrivningarna och den ödsliga avfolkningsbygd-känslan, men skrämd blev jag tyvärr inte alls.

Tack, Epok förlag för rec.ex!

torsdag 5 mars 2015

I was here

I was here av Gayle Foreman berättar historien om Meg: en helt vanlig collegestudent utan bekymmer, som en dag valde att dricka gift på ett motellrum. När hennes bästa vän Cody kommer till Megs studentbostad för att packa ner hennes saker upptäcker hon att Meg, som hon delat allt med, hade hemligheter. Vem var hon egentligen, och vad var det som gjorde att hon inte ville leva längre?

I was here tar upp ett allvarligt ämne: människor som hetsas till, eller åtminstone uppmuntras till, självmord på internetforum. Tyvärr är Cody en extremt tråkig karaktär, hon har knappt någon egen personlighet och rör sig genom boken som en robot. Det hela känns lite präktigt, lite som en sån där avskräckande informationsfilm man visar i skolor. Jag tycker inte att historien väcktes till liv, den kändes konstigt kall och distanserad för att handla om sorg och kärlek.








Kaosutmaning 2015!

Jag har ju en fäbless för att fylla i listor, och bestämde mig därför för att haka på Kaosutmanin 2015 som jag hittade hos Sagan om sagorna. 
Regler: Du har hela 2015 på dig att pricka av minst 20 punkter på listan. Varje bok får finnas med på listan en gång.
  1. Läs en bok med ett djur på omslaget.  / Prins Charles känsla, Liv Strömqvist
  2. Läs en bok vari det inte finns någon telefon.  / Liesl & Po, Lauren Oliver
  3. Läs en bok som utspelar sig under vintern.
  4. Läs en bok vars författare var under 20 när hen skrev den. 
  5. Läs en bok av en författare med initialerna M.M. 
  6. Läs en bok om gudar. 
  7. Läs en bok som inte utspelar sig i Europa eller USA. 
  8. Läs en bok med en huvudperson som bloggar. 
  9. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson.
  10. Läs en bok som kom ut 2011. 
  11. Läs en bok på ett annat språk än svenska. / I was here, Gayle Forman
  12. Läs en bok vars titel innehåller fler än sju ord. 
  13. Läs en bok vars titel består av endast ett adjektiv. 
  14. Läs en bok där nycklar spelar en stor roll. 
  15. Läs en bok om någon som pratar med djur.  
  16. Läs en bok vars omslag är till största del grått.  / Cirkeln, Sara Bergmark Elfgren o Mats Strandberg
  17. Läs en bok vars omslagsbild består av ett mönster. 
  18. Läs en bok vars filmatisering du såg innan du visste att det fanns en bok.
  19. Läs en bok med ett pronomen i titeln. 
  20. Läs en bok som till viss del (eller helt) utspelar sig på internet. 
  21. Läs en bok med idrottsanknytning. 
  22. Läs en bok om att resa. 
  23. Läs en bok inom en genre du vanligtvis inte läser. 
  24. Läs en svensk ungdomsbok.  / Född fenomenal, Josefin Bornebusch
  25. Läs en bok med en flagga på omslaget. 
  26. Läs en bok om en skolklass. 
  27. Läs en bok med en hund i.
  28. Läs en bok som handlar om ett föräldralöst barn. 
  29. Läs en bok som utspelar sig på en annan planet (månen är också godkänt, för den som vill använda tex Uppstigandet för att pricka av den här).
  30. Läs en novellsamling. 
  31. Läs en bok från ett för dig nytt förlag.   /Parasitus, Christian Johansson (Epok)
  32. Läs en bok som utspelar sig i Malmö. 
  33. Läs en bok du fått av någon annan. 
  34. Läs en bok på vers. 
  35. Läs en bok vars titel är en allitteration (det vill säga: alla ord börjar på samma bokstav. Till exempel: Mio, min Mio.)

onsdag 4 mars 2015

Dark places - Gillian Flynn

Libby Day är den enda överlevaren från massakern som tog hela hennes familj. Hon var bara sju år då det hände, och det förstörde hela hennes liv. Inte nog med att hennes mor och systrar mördades, hennes femtonåriga storebror dömdes för morden och har suttit inlåst sedan dess. Som vuxen är Libby oförmögen att ta ansvar, få något gjort, bry sig om något över huvud taget. Hon lever på försäkringspengar och på gåvor från en välvillig allmänhet, men nu börjar pengarna ta slut.
När en grupp amatördetektiver som tvivlar på att rätt person dömts för brottet kontaktar henne är hon först ointresserad. När de erbjuder pengar mot informationen hon kan ge går det inte att tacka nej. Hon måste ha pengar.
Berättarperspektivet växlar mellan Libby, hennes bror och deras mamma. Ingenting är riktigt som man tror, och hemligheter och missförstånd staplas på varandra och Libby blir tvungen att gräva djupt i sitt förflutna.

En lite annorlunda thriller som var underhållande men inte riktigt levde upp till de förväntningar som bokbloggarhypen gett mig. Jag tyckte att det var spännande, men jag blev också väldigt irriterad på alla karaktärer och deras envishet, dumhet och oförmåga att prata med varandra.
 

tisdag 3 mars 2015

Läsrapport januari och februari

Hittills har läsåret 2015 varit riktigt effektivt. Sju böcker i januari och åtta i februari. Sju av dem var ljudböcker, nio på engelska, sex på svenska.

Januari:
1)  Expeditionen: min kärlekshistoria - Bea Uusma
2)  Prins Charles känsla - Liv Strömqvist
3)  Människor det varit synd om - Kalle Lind
4)  Född fenomenal - Josefin Bornebusch
5)  Fågelbarn - Christine Ljungqvist
6)  From bad to cursed - Katie Alender
7)  Dark Places - Gillian Flynn

Februari
8)  Rekviem - Lauren Oliver
9)  We are all completeley fine - Daryl Gregory
10) Kråkflickan - Jerker Eriksson
11) Allegiant - Veronica Roth
12) Runaway - Meg Cabot
13) Liesl & Po - Laruen Oliver
14) This is not a test - Courney Summers
15) I was here - Gayle Forman