måndag 29 juni 2015

Räddar jag vid en brand

Dag 29 i #bokhorafotoutmaning: "Räddar jag vid en brand".

Jenny
Svår fråga! Men jag skulle iallafall verkligen inte vilja bli av med min mamma Kulla-Gullaböcker från 50-talet.

Anna
Alltså, böckerna är bland det sista på min lista att rädda om det skulle brinna. Kanske borde ha alla böcker på surfplattan, så skulle man kunna ta alla på en gång. Men saker kan ersättas.

söndag 28 juni 2015

En tunn bok

Dag 28 i #bokhorafotoutmaning: en tunn bok!

Jenny
The great Gatsby är nog en av de tunnaste böckerna i min bokhylla.

Anna
Denna är tunn till både format och innehåll. Synd, för det är en rolig idé.

lördag 27 juni 2015

En bok som får mig att gråta

Dag 27 i #bokhorafotoutmaning. En bok som får mig att gråta

Jenny
Jag har läst Jag saknar dig, jag saknar dig många gånger, och hittills aldrig lyckats göra det utan att det blir en liten gråtfest. Nu var det väldigt länge sen jag läste den, kanske dags att se om jag har blivit mer hårdhudad med åren?

Anna:
Böcker med katter ska bara handla om glada katter som lever för evigt. Annars kommer jag sitta och storböla. Denna katt lever lyckligt, men det är gott om tillfällen för gråt ändå.

fredag 26 juni 2015

Ett bokminne

Dag 26 i #bokhorafotoutmaning: ett bokminne.

Jenny
När jag var sex år fick jag Ronja Rövardotter i ett påskägg. (Tekniskt sett under ett påskägg, den var ju ganska stor). Jag var så glad för den, och så himla överraskad över att det kunde finnas bokpresenter i påskägg. 




torsdag 25 juni 2015

Förtjänar mer uppmärksamhet

Dag 25 i #bokhorafotoutmaning. "Förtjänar mer uppmärksamhet".

Jenny
Hallå alla serieläsare, VARFÖR har ni inte läst detta än?

Anna:
Kartor! Och öar!

onsdag 24 juni 2015

Tematrio - Landsbygden


Jag erkänner, det finns ingen som helst konsekvens för mitt deltagande i tematrio. Eller bokbloggsjerka. Eller Top ten tuesday. Förutom att jag kör helt på "hakar på om jag har tid och temat är kul" då.

Den här veckan blir det iallafall en tematrio här på Boklandskap. Temat är Landsbygden, och här är tre böcker från mig:

I Texas gothic av Rosemary Clement-Moore tillbringar två systrar en sommar med att vakta sin fasters gård och djur, långt ute på landet. De kommer från en släkt med speciella förmågor, och på grund av det blir de indragna i både en mordutredning och hemsökta av en hotfull närvaro.

Glennkill av Leoni Swann är något så ovanligt som en klassisk deckare med får i huvudrollerna. Fåraherden hittas mördad, och fåren bestämmer sig för att ta reda på vem som är skyldig. Det hela kompliceras av att får tydligen har grava koncentrationssvårigheter och lätt blir distraherade av saker som en go tuva gräs.

En mörk landsbygdsskildring får man i Den enögda kaninen av Christoffer Carlsson. Ett mystiskt ödehus, ett läskigt barn och en enögd kanin och över alltihop en air av Twin Peaks.

En inte särskilt snygg bok.

Del 24 i #bokhorafotoutmaning: en inte särskilt snygg bok.

Jenny
En riktig åttiotalslook på den här, haha.

Anna:
Ooooh, jag är en bok om mystik. MYSTIK!

En typisk ungdomsbok

Ge mig arsenik av Klara Krantz känns som en väldigt typisk ungdomsbok. Elisabeth säger till sig själv att hon är ett geni. Ett geni och en författare. Hon är stark, cool och heter inte ens Elisabeth längre. Nu är hon Elsa Jansson, och tillsammans med sin nya pantermönstrade skrivbok ska hon erövra världen. Det är bara det att allt är en fasad. Egentligen är hon ensam, förvirrad och ledsen över att ha förlorat sin bästis, utanför i skolan, kanske kär i någon som svikit henne och dessutom har hon en pappa som lämnat familjen. Tur att Håkan Hellström finns i alla fall.
Jag gillar den lite sorgsna tonen i boken, och att det aldrig spårar ur och tappar trovärdigheten. Det som är lite tråkigt är att den känns lite småseg, och, som sagt: som en typisk ungdomsbok. Det känns som att jag har läst det här förut.

tisdag 23 juni 2015

Så himla många söta pojkar överallt

 
Moa Eriksson Sandbergs bok Paris, Lola och jag är en kort men fin bok om att vara tretton år och på semester i Paris med Lola (och Lolas mamma, men hon är inte lika viktig). Hemma i Sverige ska mamman snart föda barn, och kanske bryr hon sig mest om sin nya man och sin nya bebis nu? I Paris vimlar det av söta mörklockiga pojkar att flirta med, och allt är spännande och nytt och man vet inte riktigt vad man vill och inte vill. Jag gillar stilen den är skriven i, korta stycken som inte alltid hänger ihop - som ögonblicksbilder eller snabba dagboksanteckningar från olika platser i Paris. 
En bok om att vara tonåring, som förmodligen tilltalar vuxna mer än trettonåringar. Jag tänker iallafall att om jag hade läst den i den åldern så hade jag retat mig på att den inte var spännande, och att man får veta så lite om karaktärerna. Nu är det exakt det som jag tycker om. En extra bonus är de fina illustrationerna.

En överskattad bok

Dag 23 i #bokhorafotoutmaning: en överskattad bok.

Jenny
Den här var ok, men jag hade förväntat mig mer med tanke på alla fantastiska recensioner jag läst.

Anna:
Alla hyllade den, jag tyckte den var meh.

måndag 22 juni 2015

Bibblan

Dag 22 i #bokhorafotoutmaning: Bibblan!

Jenny:
Det här är mitt barndomsbibliotek, där det känns lite som att jag växte upp. Jag var kanske egentligen inte där så väldigt ofta, kanske en gång i månaden (vi lånade alltid minst en stor pappkasse full med böcker så det räckte en stund) men jag har alltid känt mig hemma där. Det var här jag fick mitt första hett efterlängtade lånekort som sexåring, valde bland barnvinylskivorna, lärde mig bläddra i kartotek, sökte i min första biblioteksdatabas, lånade Iron Maiden på vinyl i högstadiet, vann Olles nya cykel i en frågesport och blev skrämd halvt från vettet av spökhistorieläsningen i källaren. Det här var första besöket på flera år, men det kändes fortfarande som hemma och det mesta var sig likt. Jag älskar dig fortfarande, Brantingsbiblioteket.

Anna:
Det här är mitt närmsta bibliotek, men det är inte en favorit. Gillar verkligen kvarteret, Signalfabriken, där det ligger och det ser ju fint ut på utsidan, men det känns tomt och kalt och tråkigt inuti. Synd.

söndag 21 juni 2015

Senaste boken jag fått

Dag 21 i #bokhorafotoutmaning. "Senaste boken jag fått".

Jenny
En av böckerna jag fick i bokbytet nu i vår:

Anna
Kommer inte ihåg vilken jag fick senast, men denna fick jag i julklapp. Eller kanske i födelsedagspresent.

lördag 20 juni 2015

Jag gillar inte

Dag 20 i #bokhorafotoutmaning, och temat är "Jag gillar inte".

Jenny
Efter att ha plöjt alla Guillous Hamiltonböcker hade jag stora förhoppningar om att Operation Garbo skulle kunna fylla tomrummet som uppstod. Men nej, det funkade inte alls.

Anna
Mons Kallentofts deckare. Blä. Denna har dessutom en extra fjantig titel.

fredag 19 juni 2015

En snygg bok

Dag nitton i #bokhorafotoutmaning. En snygg bok.

Jenny
"Monstret i mig - myter om gränser och vilddjur" av Johan Tralau. En väldigt, väldigt snygg bok.

Anna
Mordet på Orientexpressen i Bookmarks nyutgåva. Så snygg!

torsdag 18 juni 2015

Presenttips

Dag arton i #bokhorafotoutmaning, med ämnet Presenttips.

Jenny
Jag har både gett Shantaram i present och tipsat om den, och det verkar som om nästan alla älskar den. Så: köp den till någon som orkar läsa en 1000-sidorsroman.

Anna
Till kattägaren, som vill få bekräftat att just dens pälsboll är lite smartare än alla andra.

Throw back thursday: en övernaturlig favorit

Jag köpte den här boken på bokrean på LundeQ i Uppsala, jag minns inte när men det var länge sen (när bokhanden låg nere vid ån och hade tre våningar). Jag var väl nånstans mellan 11-13 och tyckte att det var otroligt spännande att läsa om övernaturliga saker. Boken är ett slags uppslagsverk där man får lära sig allt om quijabrädor, dansande bord, UFO-spaning, magiska operationer och häxcirklar. Nu var det länge sen jag läste i den, men jag är fortfarande väldigt allmänbildad när det gäller övernaturligheter.

En del illustrationer är riktigt snygga.

Eh, här är tydligen häxor i full färd med att... jag vet inte, greja med ett stort svärd.
 

onsdag 17 juni 2015

En bok som får mig att skratta

Dag sjutton i #bokhorafotoutmaning. En bok som får mig att skratta.

Jenny
Inte många böcker får mig att skratta högt, men med dessa är det omöjligt att låta bli.

Anna
Skrattar inte heller särskilt ofta högt, men denna var rolig. Den fick mig dock att gråta också.

tisdag 16 juni 2015

Planerad semesterläsning

Dag sexton i #bokhorafotoutmaning. Planerad semesterläsning.

Jenny
I sommar tänker jag läsa om Förortsvilden, en bok som jag förknippar med stekhet sommar. Ska bara vänta in värmen för maximal stämning...

Anna
Dessa två blir det nog, bland annat. Man kan aldrig få för mycket Gaiman, eller för mycket allmänbildning.

måndag 15 juni 2015

Att äta medan man läser

Dag femton i #bokhorafotoutmaning. Att äta medan man läser.

Jenny
Först tänkte jag på choklad, men det är ju så kladdigt. Jag säger godis som inte kladdar och som man kan äta många av utan att tröttna. Till exempel såna här.

Anna
Alltså, jag äter inte när jag läser. Ibland läser jag när jag äter, men sällan tvärtom. Valet att illustrera detta stod mellan en tom tallrik och en zombieträdgårdstomte. Håll till godo.

Every secret thing - Laura Lippman

Två elvaåriga flickor blir utkastade från ett födelsekalas. På vägen hem händer det något, och ett par dagar senare anklagas de för mord på en bebis.
   Sju år senare släpps Alice och Ronnie från ungdomsfängelset, och förväntas återuppta sina liv ungefär där de sattes på paus. Utan vänner, utan jobb är de tillbaka i sina flickrum. Många liv påverkas fortfarande av händelsen och mysteriet i vad som egentligen hände, och när flickorna släpps kommer allt upp till ytan igen. När ytterligare ett barn försvinner väcks dessutom misstankarna: kan det ha något att göra med babyn som försvann för sju år sedan?

Det här är en bok som borde vara spännande, men jag tyckte att den var ganska platt tyvärr. Precis alla karaktärer är osympatiska, det är ett himla tjat om att Alice är tjock, det berättas ur olika personers perspektiv men alla låter likadant så det är svårt att fatta vems kapitel man är i. Ingen höjdare.

söndag 14 juni 2015

Den bästa platsen att läsa på

Dag fjorton i #bokhorafotoutmaning: Den bästa platsen att läsa på.

Jenny
Jag tänkte skriva nåt om "en brygga i solen", men ärligt talat så är det ganska jobbigt att läsa i solen. Så varmt! Det allra bästa är att läsa i sängen ju.

Anna
Mitt soffhörn. Mjukt, bekvämt, fullt med kuddar och filtar och massor med plats bredvid för att förvara böcker, tidningar, laddsladdar, sovande katter och allt annat man behöver för sin läsning.

I botten av glaset ett hjärta - Jens Ganman

Carsten är alkoholist och lägger sina sista pengar på ett privat äldreboende där han planerar att tillbringa sina sista veckor med att supa ihjäl sig i bekväma omgivningar. Dock inser han snart att hans ex-fru Angela bor i rummet intill och han börjar längta efter att prata med henne och ställa saker till rätta. Det är dock ont om tid då de båda är över åttio och inte särskilt friska längre.

Boken växlar mellan Carstens och Angelas perspektiv, man får dels följa dem i nutiden och dels i tillbakablickar om vad som hände och hur det gick som det gick. Carsten hymlar inte med att han är alkoholist och ansvarig för att ha förstört det som fanns mellan dem, men man inser snart att han fortfarande skönmålar mycket för sig själv, för att behålla sin värdighet. Angela slits mellan ilska och irritation över hans själviskhet samt en kvarvarande kärlek och längtan efter den tid då de var tillsammans.

Trots ganska tunga ämnen och en hel del mänsklig tragik (och en hund som dör sorgligt) är boken rolig och lättläst. Ganman lyckas hålla en bra balans mellan att berätta vad som händer i nutid och låta huvudpersonerna tänka tillbaka på åren som gått. Det blir också en reflektion över ett Sverige som gått från välfärdens femtiotal via ett åttiotal då egenföretagare hyste ett glödande hat mot sossar och skatter till dagens samhälle där allt är ytlig konsumtion och alla har adhd. Jag kan inte säga att jag håller med om samhällsbeskrivningen, men den känns väldigt passande för boken i övrigt.

Det mest irriterande i boken är att Ganman inte lyckats ge Angela och Carsten olika röster. De är huvudperson i vartannat kapitel, men de är skrivna på samma sätt, med samma ord och uttryck så att man glömmer bort det mellan gångerna och blir förvirrad när det uppenbarligen helt plötsligt handlar om någon annan. Ett litet störningsmoment i början av varje kapitel, som drar ner en i övrigt bra bok.

Tack till Bookmark förlag för recex.

lördag 13 juni 2015

En serieroman

Dag tretton i #bokhorafotoutmaning. En serieroman.

Jenny
Jag vet inte riktigt var gränsen går mellan serie och serieroman, men här är iallafall ett seriealbum av Loka Kanarp som handlar om en tjej som ser EXAKT ut som jag. Hon har flera olika frisyrer i serierna, jag har haft dem alla. Nästan läskigt.

Anna
Watchmen, en bra serieroman som blev en bra film. Bland det bästa tycker jag är hur de har tagit hela bakgrundshistorien och gjort introt till filmen av den. En av de snyggaste intron jag sett. Sjukt fult omslag på denna bok dock.

fredag 12 juni 2015

En tjock bok

Dag tolv i #bokhorafotoutmaning: en tjock bok.

Jenny
Här är Special topics in calamity physics. Tjock, snygg och bra.

Anna
A dance with dragons, en av de tjockaste böckerna jag har. Och innan man få läsa den måste man läsa fyra andra tjocka böcker. Men det är värt det.

torsdag 11 juni 2015

Tips för att bota lässvackor

Dag 11, #bokhorafotoutmaning, innehåller tips för att bota lässvackor.

Anna
Jag behöver dessa tips själv, är inne i en lässvacka och vet inte riktigt hur jag ska ta mig ur den. Stressa mindre på jobbet känns som ett hett tips, som dock är lite svårt att genomföra. Har dock läst att forskning visat att lättlästa böcker (typ Harlequin, chicklit etc) hjälper folk att ta sig ur depressioner, om de tidigare gillat att läsa. Så jag tror att det kan hjälpa mot lässvackor också. Mitt tips blir alltså: satsa på lättläst och lättsmält.

Jenny
Jag säger: kort, snabbläst bok med enkel men engagerande handling. För mig funkar det oftast med nån bra ungdomsbok. Kanske Outsiders?

onsdag 10 juni 2015

En bilderbok

Dag 10 i #bokhorafotoutmaning, en bilderbok.

Anna
Har inte så många bilderböcker hemma eftersom jag inte har barn, men denna har jag fått med hemifrån mamma och pappa. Älskar Sven Nordqvists böcker om Pettson och Findus, finns så många detaljer i bilderna att fördjupa sig i.

Jenny
Jag gillade aldrig Mumin och gänget som barn, men nu älskar jag illustrationerna. Här är en bild från Hur gick det sen? Fan-tasisk!

tisdag 9 juni 2015

Att dricka när man läser

Dag nio i #bokhorafotoutmaning gäller "att dricka när man läser".

Anna
Jag dricker sällan när jag läser, till stor del för att jag gillar att halvligga och läsa och det gör det svårt att dricka samtidigt. Men en god kopp te är ju aldrig fel till, alltid kul att vara en klyscha.

Jenny
Jag är inte heller så mycket för dryck ihop med läsning. Te är ju alltid trevligt, liksom kaffe. Kan tänka mig ett glas vin också. De här muggarna med litterär anknytning fick jag och min pojkvän i julklapp, och de har använts flitigt sedan dess.

måndag 8 juni 2015

Så sorterar jag min bokhylla

Dag åtta i #bokhorafotoutmaning: så sorterar jag min bokhylla

Anna
Jag sorterar helst efter färg, men nu har det blivit svårt att hitta, så vi ändrade sorteringen. Uppdelningen är först efter genre, därefter efter författare. Genrerna är Warhammerböcker (makens), fantasy, deckare, fakta/kurslitteratur, romaner, serier och poesi. Nu håller det hela dock på att urarta, men böcker liggande lite här och där. Men då kan man få spännande överraskningar när man letar i hyllan. Så här ser dock inte en välsorterad bokhylla ut.

Jenny
Jag sorterar skönlitteratur alfabetiskt, böcker av samma författare efter utgivningsår. Sen kommer seriealbum för sig, och längst ner i skönlitteraturhyllan finns nån slags foliantavdelning för stora böcker som inte får plats nån annan stans (bl a en del facklitteratur om trädgårdar och parker, och handböcker i akvarellmåleri och teckning).
Facklitteratur har en egen hylla. En rund. Där är vi lite kreativa med genres. Militärböcker och statskunskap (kurslitteratur, inte min). Landskapsarkitektur och arkitektur. Poesi. Inredning/stil/retroprylar. Historia. Feminism. Vampyrer och annat övernaturligt. Språk (svenska, engelska, franska, spanska, italienska och ryska). Biografier. Litteraturvetenskap (mitt bidrag till den hyllan är Proggiga barnböcker..) Mitt i fackbokshyllan vräker Strindbergs samlade verk ut sig (inte mina), bara för att de är så himla snygga i där.