Parrotfish, av Ellen Wittlinger, handlar om tonåringen Angela som tröttnar på att låtsas vara flicka. Han vet att han är en kille inuti, och nu tänker han bli det på utsidan också. Han väljer att börja kalla sig Grady, vilket många i hans närhet har svårt att acceptera. Grady själv har inte riktigt tänkt på att det skulle spela någon roll för folk att han vill leva som pojke, men det visar sig att många har åsikter som de gärna delar med sig av. Grady får möta både fördomar och misstrogenhet, men får också förståelse (ibland från oväntat håll) och vänskap.
För Gradys gamla bästis blir övergången svår att förstå, och hon vågar inte annat än att ta avstånd när skolans elakaste och coolaste tjej bestämmer att det hela är vidrigt. Som tur är dyker Sebastian upp, en bokmal som både blir en rolig kompis att hänga med och någon som kan bekräfta att det inte är något konstigt med Grady. Sebastian är en härlig liten karaktär, kanske lite väl mycket av "klassisk highschool-film nörd" för att vara helt trovärdig, men ändå så mysig och snäll att man också vill hänga med honom.
En sak som drar ner betyget lite är hur Kita, tjejen som Grady är kär i skildras. Hon är uppenbarligen tänkt som en "stark-tjej-som-säger-ifrån"-typ som ska få in lite feministisk jävlaranamma, men beskrivs hela tiden som fantastiskt vacker, mest pga sitt blandade ursprung. Det är helt enkelt ett väldigt exotifierande objektifierande av en tjej som hade kunnat bli intressant om hon hade haft några andra egenskaper än Vacker, Exotiskt etnisk och Annorlunda-på-ett-mycket-vagt-beskrivet-sätt. Jag gillade inte heller avsnitten där Grady fantiserar ihop långa dialoger, det är menat att vara roligt... men det är det verkligen inte.
Hur som helst är boken, om än lite ungdomsboksklyschig, bra. Det är ett viktigt ämne som skildras med värme, ett ämne som mycket sällan förekommer i tonårslitteratur men som många skulle behöva utbilda sig om. Jag kan tänka mig att det är intressant både för transkids och för alla andra tonåringar, och den kan säkert fungera bra som diskussionsunderlag i skolklasser och liknande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar