söndag 11 augusti 2013

Moln över Hellesta - Margit Söderholm

Hellesta-serien är en släkthistoria som utspelar sig på 1700-1800-talet på herrgårdarna Hellesta och Tyrsta. I den avslutande boken, som är en deckare, är handlingen förlagd till 1950-talet.
   Margareta är en självständig och begåvad kvinna som driver ett eget modehus i Stockholm. När hon träffar den stiliga forskaren Carl blir hon stormförälskad, så pass att paret genast förlovar sig och börjar göra planer om att flytta till Carls släktgods Hellesta. Under en vistelse på godset blir Margareta förälskad även i den vackra miljön och börjar genast längta efter att få flytta dit som fru i huset. Det finns dock ett mysterium: Carl har varit förlovad en gång tidigare med den unga Gudrun som omkom i en olycka då paret besökte släkten. Det pratas inte så mycket om henne, och Margareta blir först nyfiken och sedan allt mer oroad. Det visar sig nämligen att någon försökt skrämma Gudrun innan hon dog. Samtidigt som Gudruns historia rullas upp börjar Margareta märka att något fortfarande är fel på Hellesta, och att även hon själv kan vara i fara.
   Boken är helt ok, men ingen särskilt spännande deckare. (I och för sig är jag orättvis, jag har nämligen sett filmen och det är klart att det inte är så spännande när man vet hur det slutar...) För den som har läst hela bokserien är det kul att återse släkten Anckarberg och deras herrgårdsliv. För den som inte har läst de tidigare böckerna blir det nog både förvirrande och lite tråkigt med alla referenser till Carls förfäder.

1 kommentar:

  1. Men det är ju en alldeles underbar film, vacker och stämningsfull. Tror inte alls man behöver vara väl bevandrad i släktens förflutna för att uppskatta den. Älskar den.

    Ulf Claesson
    greatattractor1957@gmail.com

    SvaraRadera