måndag 12 augusti 2013

I klockornas tid - En platt liten saga

I klockornas tid - Maria Gripe.

Kung Arvid var bara tretton år gammal när han blev kung. Nu är han sjutton och känner ett enormt avstånd till folket. Han förstår inte andra människor, och upplever att ingen kan förstå honom. Kungen är fortfarande under utbildning, men är lat när det gäller att lära sig ämnen som han inte har något intresse av. Det går inte att straffa en kung, så hans föräldrar skaffar en strykpojke som ska straffas i kungens ställe så att han lär sig att uppföra sig.
   Strykpojken Helge har växt upp i skogen som fosterson till en skarprättare. Han kommer gärna till slottet, mest för att han vill komma ifrån sin elaka mormor. Flickan Elsif kommer till slottet ungefär samtidigt. Astrologerna har spått i stjärnorna att hon är menad att bli drottning, och fasten Arvid inte är det minsta sugen på att gifta sig ska det bli bröllop. Genom Helge får både Elsif och Arvid chansen att se på sig själva med nya ögon och kanske till och med kunna gå sina egna vägar.

Boken är inte så lång, vilket var tur. Den är nämligen inte heller så underhållande att läsa. Karaktärerna får aldrig riktigt liv utan förblir endimensionella. Kungen filosoferar, en ond dvärg smyger runt i slottet och skapar intriger, Elsif är lite korkad och Helge är käck och nöjd vad som än händer. Kan inte rekommendera denna bok, annat än till de som verkligen vill läsa Gripes hela produktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar