onsdag 15 februari 2012

Alberte och Jakob - Cora Sandel

Alberte växer upp vid sekelskiftet i en "fin" familj i en liten stad i nordnorge. Det är otroligt viktigt för familjen att visa upp en välbärgad fasad, men egentligen har de alldeles för lite pengar för sin livsstil. Albertes liv är väldigt enformigt. Sedan hon fått sluta skolan har hon inget att göra om dagarna, annat än att stoppa strumpor och ibland dricka te hos en väninna. Hon är inte särskilt vacker, och till moderns besvikelse anstränger hon sig inte över huvud taget för att förbättra den situationen. Inte nog med att hennes utseende lämnar en del att önska, hon är också blyg och stel och har sällan något att säga.
Det verkar inte som om Alberte ska bli gift. Det finns inte särskilt många lämpliga män i stan och hon har inga attraktiva egenskaper. Ett par av hennes jämnåriga kamrater har flyttat till Köpenhamn för att studera musik och konst, men för Alberte verkar det inte finnas några vägar ut.

Boken har ett långsamt tempo, men den blir aldrig tråkig. Det händer inte särskilt mycket och hela romanen har en sorglig ton, men den är väldigt välskriven och man kommer nära huvudpersonen. Mycket läsvärd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar