onsdag 25 april 2012

Bedårande barn av sin tid, historien om Noice

Jag hörde Noice för första gången i höstas, och gillade direkt de lite naiva texterna till 80talssynthslingor. Det handlar om tonårsliv i storstaden, om att inte komma in på uteställen för att man är för ung, om tunnelbanor och om att
vara sig själv.
   Bandet slog igenom 1980, och då var den yngste medlemmen, Hasse Carlsson, bara 14 år gammal. Inom kort var de ett av landets populäraste popband, med fans som väntade utanför familjernas villor i Gustavsberg och med en tuff turnéplan som inte lämnade mycket tid till skolarbete.

David Bogerius biografi Bedårande barn av sin tid går grundligt igenom Noice historia genom intervjuer med bandmedlemmar, andra artister, föräldrar och fans. Det är fascinerande att följa de här kaxiga snorungarnas väg från fritidsgårdsspelningar till folkparksturnéer, särskilt då jag inte visste någonting om bandet förutom hur musiken låter. Boken är välskriven och engagerande. Det är kul att läsa om 80-talet, både om musikbranschen och andra kulturella fenomen. (Visste ni till exempel att Hasse var tillfrågad om att spela Kim i filmen G? Han tackade nej, men rekommenderade sin kompis Niclas Wahlgren...)
Noice, live på Ritz 1981

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar