söndag 17 juni 2012

Det fördolda - Michael Hjort & Hans Rosenfeldt

Psykologen Sebastian Bergman har slutat arbeta för polisen. Sedan han förlorade sin familj i tsunamin har han gett upp om att leva ett vanligt liv, arbetar inte och har återfallit i ett sexmissbruk. När återvänder till sin hemstad Västerås för att ordna upp föräldrarnas dödsbo hamnar han mitt i en pågående polisutredning som han har sina egna högst privata skäl att vilja bli en del av.
   En gymnasieelev från det prestigefulla Palmlövska gymnasiet har hittats död i skogen, och det tycks som om mordet kan ha någonting med skolan att göra. Polisen, med hjälp av den socialt handikappade Bergman, får många trådar att nysta i - det verkar som om alla har något att dölja.
  
Man blir lite trött på att deckare alltid måste innehålla sura poliser med en massa personliga problem, men förutom det är det här en bra bok. Lite för lång kanske, jag tappade intresset lite i mitten, men den är välskriven och jag tyckte att slutet var tillräckligt överraskande. Jag gillade Sebastian Bergman, han är så extremt osympatisk och självcentrerad att det blir komiskt, men det lämnar ju också utrymme för personlig utveckling till det bättre i kommande böcker vilket säkert kan vara roligt att läsa om.

2 kommentarer:

  1. Köpte den på bokrean i år och är väldigt nyfiken på den. Såg en TV-serie för ett tag sedan om samma Sebastian Bergman och han var verkligen osympatisk.

    SvaraRadera
  2. Jag skrev om fortsättningen Lärljungen igår: http://flickvannerna.blogspot.se/2012/06/lurad.html
    Den bygger på tv-serien som gick 2010, så om man köper boken i tron att det är något nytt, så är det bara gammal skåpmat, tyvärr :(

    SvaraRadera