måndag 18 juni 2012

En enda sanning - Olle Lönnaeus

Den kontroversiella konstnären Mårten Lindgren hittas död i sitt hus av sin son, Joel. Mårten har blivit hängd, och på väggen står det skrivet "Guds hämnd" på arabiska.
   Mårten var en extremt dålig förälder, elak, våldsam och förtryckande. Far och son har inte haft kontakt på många år eftersom Joel inte kan förlåta sin hemska barndom. Han är dessutom säker på att det var Mårten som var anledningen till att hans mor lämnade familjen redan när Joel var liten.
   I sin strävan efter att berömmelse och pengar hade Mårten börjat måla tavlor ämnade att provocera - grisar i hijab och muhammedkarikatyrer. Detta i kombination med skriften på hans vägg gör att polisen snabbt misstänker att mordet är en hämndaktion från muslimska terrorister.
   Egentligen vill Joel bara vända ryggen mot hela historien, men steg för steg blir han ändå intresserad av vad som egentligen hände och börjar fråga runt bland minst sagt originella och otäcka karaktärer i bygden.

Jag gillar miljöbilderna som målas upp: ett stormande, snöigt Österlen. Karaktärerna? Nej, de gillar jag inte särskilt mycket. Joel är ok, men bifigurerna i stan är så skruvade, galna och elaka att det inte känns helt trovärdigt. Jag skulle velat veta mer om Joel och Mårten, gärna utan den ganska ointressanta mordgåtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar